středa 9. května 2012

DOBROTY

Ve volných dnech naštěstí zbyla trocha času na přípravu nějakých těch dobrůtek. Společným jmenovatelem je krátká příprava (u mě dost častý jev :-))







 
Pohankové palačinky s domácí malinovou marmeládou (zkoušela jsem i povidla a meruňkový džem - ten opět vyhrál na celé 
čáře)
















Vařený bílý chřest s máslem












Celozrnné špagety se sušenými rajčaty, česnekem a špenátem.










Spolu se zvyšujícími se teplotami se stávám závislá na salátech. Zejména na kombinaci - mozzarella + rajčátka + čerstvá bazalka + olivy.















Dalším favoritem je rukola - cpu ji všude :-)

6 komentářů:

  1. Vypadá to všechno moc dobře. Pohankové palačinky jsou předpokládám z pohankové mouky. Je tam ještě jiný rozdíl oproti klasickým palačinkám?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Ano, když už mám bezlepkovou pohankovou mouku, snažím se odpočinout si i od laktózy. Dělám je z mléka rýžového (z drogerie DM). Někdy přidávám vajíčko, ale lze se bez něj obejít. Poměry dělám od oka, aby byla ta správna "palačinková" konzistence. Přidávám ještě špetku soli, skořici a malinko sody (tentokrát jsem myslím dala až dost). Pořád ještě těsto vylaďuji :-)

      Vymazat
  2. Fotka palačinek vypadá neodolatelně! Já poslední dobou sním o celozrnných palačinkách s javorovým sirupem.
    Zajímalo by mě, jak moc jídla solíš? já mám trochu problém se krotit...
    Rukolu jsem si zasela a už mi vykukují rukolí miminka, takže už se nemůžu dočkat, až je všecky zblajznu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Já mám pohankové palačinky moc ráda. Myslím, že ani nejsou tolik syté, jako ty klasické (zvlášť, když se nepoužije vajíčko ani mléko) a dají se samozřejmě bez problémů použít i na slano. Se solí tom mám asi takto - rozhodně nejsem nesolící typ. Neslané jídlo mi až na výjimky prostě nechutná. K tomu třeba ještě někdy dozraju :-) Hodně pokrmů ale nedosoluji, jelikož použiji nějakou hodně slanou surovinu - sušená rajčata, olivy, sýr, tuňáka v konzervě apod. Jinak používám mořskou a himalájskou sůl a do polévky kvalitní polévkové koření s mořskou solí. Skvělou alternativou solení je kvalitní sojová omáčka (např. Tamari) nebo umeocet.
      Jinak rukola pěstovaná doma, to je skvělý nápad! U nás akorát chybí sluníčko, máme pouze severní stranu, tak nevím, jestli by se jí dařilo.

      Vymazat
  3. Děkuju za odpověď :-) a hlavně jsem netušila, že existuje nějaký umeocet nebo tamri. Příště po tom budu pátrat. S kořením, solením a dochucovadly mě ještě čeká dlouhá cesta..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, jsou to skvělé a zdravotně velmi zajímavé alternativy :-)

      Vymazat