sobota 31. března 2012

VČEREJŠÍ VEČEŘE

Včera jsem s obrovským sebezapřením docestovala tramvají do Tesca a tam nakoupila na víkend. To sebezapření zmiňuji z toho důvodu, že když spojíte únavu z práce, 4 hlučné Italy a řvoucí mimino v tramvaji s Tescem na Národní třídě, kde je v pátek odpoledne půl Prahy (včetně několika expedic z domova důchodců), vyžaduje to obrovskou dávku sebekontroly.
Nakonec jsem ale ukořistila, co jsem potřebovala.


 














Ten Merlot Rosé byl mimochodem vynikající :-) 
Koupila jsem máslo na přípravu GHÍ (přepuštěného másla). Už se na to chystám dlouho, tak doufám, že zítra si konečně najdu čas. Ghí určitě věnuji celý článek.



 


















Večeře - čerstvý sýr s pažitkou a jarní cibulkou na chlebu z naklíčeného obilí a kaiserkách se salátkem z listové zeleniny. Chléb z naklíčeného obilí mne příliš nenadchnul. Je sice určitě hodně výživný s velmi vysokým podílem vlákniny (což může být někdy až na škodu, zvlášť když člověk není zvyklý), ale je poměrně suchý a bez chuti. Ale je to moje první zkušenost. Věřím, že může chutnat i jinak.




ÚLOVKY Z DYZAJN MÁRKETU

I když počasí tedy zrovna nepřálo, radost jsem si udělala. Pořídila jsem brož a náušničky, posvačila jahodový cheescake s kapučínem v Choco Café U Červené židle a příjemné dámské dopoledne zakončila veganským obědem v Lehké hlavě. Tentokrát mrkvová polévka s kokosovým mlékem, pohankou a bazalkou (delikatesa a velká inspirace) a rizoto s kamutem, tofu, houbami shitake a čerstvým salátkem. K tomu pro zahřátí grog z domácí medovice. Mňam.


 Moje úlovky:
















Prodejce Catchii



 

Prodejce Jiva.

Už ji vidím na svém béžovém jarním trenčkotu :-)

pátek 30. března 2012

KAM?

Někdy se dívám kolem sebe a přemýšlím...O kvalitě svého života. O možnostech. Které nebyly a jsou. A já sešněrovaná sama sebou stojím a čekám. Čekám na svůj stav štěstí. Který přijde tak, jak jsem si celý život představovala. A on nepřichází. Žádná euforie, jen realita. Lehce vzduchoprázdno.
Základní škola, střední škola... Cíle jasné. Zavrávovrání při výběru budoucího oboru, ale za krátko vše vyřešeno. Architektura je cíl. Cíl, kam můžu směřovat všechnu energii.
Vše, co jsem si kdy přála jsem si v podstatě vydobyla. Nyní jako bych stála před tisíci cestami a zoufale přemýšlela, kterou se vydat. Pokud má člověk záměr a vytrvale mu dodává energii, posiluje ho, vyplní se. A když nemá?
Co teď se životem. Cestovat? Nadále se vzdělávat? Zakládat rodinu? Čeho jsem schopná se vzdát a pro co?
Ta dospělost, přátelé, není vůbec lehká věc...

středa 28. března 2012

UNAVENÁ

Dnes opět dlouhý den v práci. Takže si už jen tak existuju...
Ráno jsem konečně začala číst Čtyři dohody od Dona Miguele Ruize. Nemůžu se dočkat, až seženu lístky na ty Duškovy v Klubu Lávka. Lístky už jsem jednou měla a onemocněla jsem :-( To mě mrzí opravdu hodně, jelikož se fakt špatně shání. Ale zřejmě nebylo to správné načasování. Co vy, znáte Čtyři dohody a toltéckou filozofii? Co na ni říkáte?

V sobotu se vydám na Dyzajn Márket k Národnímu divadlu - prodejní výstavu autorské tvorby. Doufám, že si tam něco originálního vyberu. A když ne, stačí mi ta atmosféra a oběd s kamarádkou. 

Blíží se mi další víkend školy feng shui, takže bych měla pomalu začít opakovat již probrané. Další materiál na ranní tramvajové počtení.

Víkend bude konečně trošku volnější. Úklid po výměně oken už je více méně hotový. Takže si plánuju trošku lehčí jídelníček, nějakou zeleninku na šťávy, zasadit řeřichu a namočit nějaké luštěniny na klíčení. Že bych zkusila ten ořechový raw dort? Snad vyzbyde chvilka i na nějaký ten film.

Ta změna času mě tento týden přeci jen nějak zmohla...

úterý 27. března 2012

MINI NÁKUP

Často si po cestě z práce zajdu do bioobchůdku jménem Cesmína, který mám moc ráda. Nachází se poblíž náměstí Míru v Praze. Jen to prostředí a obsluha mě vždycky pohladí na duši. Zároveň doplním zásoby kvalitního pečiva (například žitného kváskového chleba) a třeba něčeho dobrého na sváču. Dnes jsem ukořistila celozrnné špaldové rohlíky, makové koláče, švestkový koláč a hodně zajímavý ořechovo-jahelný koláč s ovocem a agarem na vrchu. Na fotce už není, jelikož se po cestě domů stal nefotogenickým, ale je vynikající. Myslím, že by se dal zařadit, do kategorie raw food (živé jídlo, nebo jak zní překlad). Miluju, když jsou pamlsky zdravé :-) Tyto neobsahují živočišné produkty a pouze přírodní sladidla v menší míře (slady, ovoce apod.)
Doplnila jsem zásoby i mungo fazolek a chystám se vytáhnout svou klíčící misku. 

















V nákupu jsou dále instantní polévky, které často využívám hlavně večer jako příjemnou rychlou vzpruhu. Podotýkám, že to nemá složením s klasickými instantními polévkami příliš společného. A abych nezapomněla, poprvé jsem objevila nekvašený chléb z naklíčeného obilí. Jsem hodně zvědavá, jaký bude.

Zde ještě můj malý typ. Pokud neznáte čaje z Marks&Spencer, určitě zkuste. Třeba do práce, kde se nechci piplat se sypanými čaji, je mám moc ráda. Dnes jsem vyzkoušela zelený s jasmínem a z jejich řady mi zatím chutná asi nejvíc. Nejlepší je na nich ale ten obal :-)



PLÁN PRO KRÁSNÉ NOŽKY

Poslední dobou si uvědomuji, jak moc trpí moje nohy celodenním sezením. Občas vyloženě cítím, jak mám nohy oteklé a unavené. Někdy se dokonce přidá i bolest.
Trápí mě i nehezké drobné žilky. Od vysoké mám málo pohybu a dost sedím. I teď mám sedavé zaměstnání. Největší zlom nastal v období, kdy jsem užívala hormonální antikoncepci. V té době se mi objevily první nehezké tmavě fialové žilky na stehnech. Dnes se stav sice příliš nezhoršuje, ale všimla jsem si žilek i na lýtkách. Např. od sezení “nohu přes nohu”, což je velmi nevhodná poloha i pro celkové držení těla. Snažím se ji odnaučit, ale někdy neodolám :-(

Proto jsem se rozhodla, že je třeba zavčas něco dělat pro zlepšení tohoto stavu. 

1. Pít pohankový čaj (nejlépe 2x denně) - to kvůli rutinu, který má vliv na pružnost cév. 
2. Každý den po práci nohy alespoň protáhnout a dát je na chvilku nahoru. 
3. Přes den v práci provádět různé drobné cviky, jako kroužení nohou v kotníku, propínání do špičky apod. na prokrvení nohou. Případně často vstávat a chodit. 
4. Denně natírat vhodným léčivým přípravkem a provádět jemnou masáž - směrem k srdci. 
5. Alkohol jen minimálně. 
6. Kdykoli to půjde sprchovat studenou a teplou vodou.


Cvičení proti křečovým žilám:
Položte se na záda (na zem nebo do postele):
1. Zvednete nohy směrem ke stropu. Ohýbejte nohy v kotnících tzv. " pata, špička. To udělejte 20x.
2. Zůstaňte ležet na zádech, nohy skrčte v kolenou a plosky opřete o zem. Opět cvičte ohýbání v kotnících "pata, špička" - 20x.
3. Ležíte stále na zádech a nohy natáhněte po celé délce na zem. Jste tedy úplně natažená. Opět provádíte stejný cvik, tedy "pata, špička" a to 20x.
4. Nohy nechte natažené na zemi, ale posaďte se. Vaše tělo a nohy svírají pravý úhel. Opět cvičte cvik - ohýbání nohou v kotnících 20x.
5. Postavte se a opřete se (stačí o stěnu). Opět se střídavě zvedejte na špičky a paty 20x. 

neděle 25. března 2012

BOTKY

Jedna z mých nových jarních radostí. V těchto kráskách se teď promenáduju doma a zvykám na ně nožky. Musím říct, že se mi je podařilo skvěle roztáhnout a zdá se, že by mohly být akorát. Když jsem je totiž v obchodě nazula poprvé, tak krom toho, že jsem se do nich totálně zamilovala, snad nebylo místo, kde by mne na noze netlačily :-)
Zázrak, který mi pomohl, je jakýsi roztahovací sprej. Nastříká se na botu a vznikne bílá pěna, která se vstřebá do kůže. Ve vlhké botě se pak chodí, aby se vytvarovala, případně se jí pomůže ručně.




NEDĚLNÍ

Dnešní nákup je podobný tomu minulému. Včera jsem se chtěla vydat na farmářské trhy, ale lenost zvítězila :-) Už se těším na jarní zeleninu, která bude za chvilku k dispozici.

















čtvrtek 22. března 2012

PHO

Včera po práci jsem si udělala procházku a zašla do vietnamskéhho bistra Pho Vietnam u náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze pro vyhlášenou polévku Pho. Vzala jsem variantu s pečeným hovězím masem a k tomu na ochutnání nesmažené jarní závitky s krevetami. Musím říct, že takové nápady bych měla mít častěji. Polévku znám z jiné skvělé vietnamské restaurace - Veg Food (původně Loving Hut), kde ji dělali ve veganské podobě s vegetariánským masem. Ano, nezní to lákavě a já také dlouho odolávala, než jsem ji ochutnala. Pokud se vám pod pojmem vegetariánské maso vybaví sojové kostky, tak na to rovnou zapomeňte. Tenhle druh masa je jemný a chuťově hodně zajímavý. Neříkám, že chutná jako maso, ale já si na něm ohromně pochutnám. Než se použije do polévky, hodiny (snad i dny) se namáčí a pak se restuje. Polévka chutnala pokaždé trochu jinak, ale ty nejpovedenější várky dle mého názoru předčily i tu, co jsem včera ochutnala. Polévka bohatě stačí jako hlavní jídlo díky nemalému obsahu rýžových nudlí a masa. Jediné, co mi tentokrát trošku chybělo, byl koriandr, kterého bych snesla o hodně víc (buď zapomněli, nebo ho do várek s sebou tolik nedávají). Ale stejně - bomba. A ještě závitky... Doposud jsem znala pouze smaženou verzi jarních závitků. Tyhle pro mne byly obrovským překvapením. Kromě asi trojnásobné velikosti byly naplněny čerstvou zeleninou - salátem, mrví, krevetkami, rýžovými nudlemi, troškou kuřecího a hovězího masa (nejsem si úplně jistá, při hltání té dobroty jsem nestačila identifikovat všechen obsah) a čerstvými bylinkami, zejména koriandrem, který tomu dodával fantastickou chuť. V bistru jsem si nechala přibalit jejich sladkou pálivou omáčku (je hodně zvláštní, obsahuje i nasekané čilipapričky a česnek). Ta chuť závitků báječně doplnila.  
Rozhodně jsem tedy toto pověstné bistro nenavštívila naposledy. V Praze je velmi populární, o čemž svědčila i fronta cca 10 lidí, která se v bistru neustále držela. Několik recenzí najdete i na Scuku. Jednoznačně doporučuji brát jídlo s sebou. Prostředí bistra není příliš lákavé. Ale za to jídlo to stojí :-)

Nevím, ale s tím jarem mám nějak větší chuť k jídlu :-) Zítra thajská večeře v restauraci Bangkok, to jsem zvědavá. 

pátek 16. března 2012

INTERNETOVÁ ZÁVISLOST


Nevím, jsem opravdu tak nemožná?

Celý den v práci se nese ve znamení - chvilku práce, zahloubám se do úkolu, po chvilce zjistím, že za tento akt si zasloužím odměnu, kliknu na internet. Chvilku brouzdám. Uvědomím si, že se flákám a chci se vrátit zpět k práci. Nechce se mi, ale rozklikávat další stránky nechci. Ty základní (rozuměj - mail, základní zprávy, FB) mám projeté a pouštět se do hloubějšího internetového bádání mých oblíbených věcí by bylo velice nebezpečné. Navíc mám pracovat! Tak do toho. Když já nevím, nemám ten správný nápad, jak tu věc zpracovat. Lámu si hlavu. Mohla bych se podívat na jiný zadaný úkol. Ale tam je zase jiný problém, musím na územní šetření, které už několikátý den odkládám, atd. atd.. Ne! Do pondělka potřebuju dodělat tohle, to zvládnu! Něco mě napadne. Ach joooo, co to dělám za práci, nebaví mě to! A tak pořád dokola. Kdyby mi někdo sebral mé bezduché klikání na internetu, kterým vyplňuji drobné chvilky pro odpočinutí mozku, asi bych se zbláznila. Kam jsem se to dopracovala???

Háčků může být hned několik:

1. Jsem líná
2. Práce mě nebaví. V důsledku toho se musím do věcí nutit a vyčerpávájí mě. Stojí mě to mnohem víc energie a chodím domů úplně vyšťavená. (Ano, něco na tom bude...)
3. Náročné pracovní úkoly (nemyslím, spíš všechno příliš řeším, nemám potřebný nadhled a ztrácím čas nedůležitými detaily)
4. Jsou to všechno jen výmluvy - jsem líná :-)

Vážně bych se jednou chtěla dostat do bodu, kdy budu celý den zapálená do řešení svých pracovních povinností a bude mě to těšit. Večer se ohlédnu a uvidím za sebou řádku smysluplných splněných úkolů. A na pitomý internet si ani nevzpomenu.

To opravdu chci...

čtvrtek 15. března 2012

OČISTA PROSTORU


Prostor ve kterém žijeme má větší význam, než bychom si mysleli. Jaro je období, které typem své energie podporuje začátky, nové věci, nápady, očistu, zbavování se starého apod. Pokud ji tedy využijeme ve svůj prospěch, může nám velice pomoci. Prostor, ve kterém se pohybujeme by nás měl pomáhat. Měl by utvářet podmínky, které maximálně podpoří činnost, ke které je určen. Ať už je to odpočinek, práce, tvorba, vaření, společenské setkávání nebo jiné. Každá z těchto náplní má svá specifika a tím i jiné požadavky na prostor. Ale o tom až jindy. Jsou věci, které by měl splňovat každý prostor, abychom se v něm cítili dobře.

Bezpečí - opora (nejsem v pozoru, mám přehled, nic mi nehrozí)
Zdravé prostředí - kvalita vzduchu, materiály, dotykové vlastnosti povrchů, akustika, apod.
Správné proudění energie - hodně obecný pojem, do kterého se dá zahrnout vše;
ovlivněno tvary, materiály, barvami, ale i funkčnost apod. (dalo by se říci, že prostor, ve kterém proudí energie správně vnímáme intuitivně velice dobře, je bezpečný, harmonický, všechny kvality jsou v rovnováze)

úterý 13. března 2012

RELAX

Včera po 10,5 hodinách v práci a 1,5 hodině v tramvaji jsem opravdu potřebovala dobít. Můj časový harmonogram neposkytuje příliš prostoru a tak je třeba pečlivě plánovat a vybírat si. Včerejší relaxace v koncentrované podobě vypadala asi takto:

1. Jídlo - miska krůtího vývaru se zeleninou + jeden příběh Fimfára
2. Letmé shlédnutí nových zajímavých blogových příspěvků
3. Protažení celého těla - stretching + některé rehabilitační cviky na záda
4. Napařování obličeje nad řapíkovo-mateřídouškovou lázní (v rámci intenzivnějšího boje proti akné)
5. Medová maska na obličej
6. Lakování nehtů
7. Zajištění slevových kupónů na báječnou 90 minutovou masáž (medová, lávovými kameny, indická hlavy a reflexní masáž nohou v jednom!!!), kadeřnici a thajskou večeři pro 2
8. Sprcha
9. Postel

Jak relaxujete Vy, když není času nazbyt?

pondělí 12. března 2012

MOJE DNY

Začátek roku a změna ročního období na mě má letos opravdu velký vliv. Že by přeci jen pracoval Vodní drak, v jehož moci je dle čínských filosofií tento rok? Mám chuť se pouštět do nových věcí, neodkládám tolik, mám nepřekonatelnou touhu se hýbat a léčit svoje drobné neduhy zdravým jídlem. Tedy to se pokouším kontinuálně, ale tentokrát mám pocit, že vůle je na mé straně. Jaký nezvyk! Mám chuť nasávat nové informace a kultivovat svou osobnost.
Na konci minulého týdne jsem absolvovala typologický rozbor podle čínských principů (dá se říci, že to spadá do feng shui). Velice příjemné posezení a zasazení dalších střípků do mozaiky mého já. Objasnění některých mých vlastností a vzorců chování. Je to běh na dlouhou trať poznat, kdo vlastně jsme. Odstranit spoustu vrstev a nánosů, které na nás zanechala výchova, školský systém a celá společnost. Vrátit se k tomu, co jsme původně byli jako děti. Není to vůbec jednoduché, ale stojí to za to.

Zítra se možná zajdu podívat na jednu zajímavou kavárenskou diskusi - Jak proměna současných podob rodiny ovlivňuje naše individuální životy?
 http://data.tyden-vedy-a-techniky.avcr.cz/miranda2/export/sitesavcr/data.avcr.cz/projekty/tyden-vedy-2012/sd/files/Pozvanka_Science_Cafe_13_brezna_2012.pdf
Téma je pro mne velmi aktuální...Vztahy, manželství, děti, život v páru...

O nadcházejícím víkendu nás čeká výměna oken. Beru to jako příležitost k prostorové očistě, kdy můžu věci přeorganizovat, vyčistit, něčeho se zbavit a něco přemístit. Uvidíme, co mi přinese.

Mějte krásné skorojarní dny,

Vaše bioarchitektka

úterý 6. března 2012

CHVILKA PRO MNE

O dnešním odpoledni jsem měla jasnou představu. Byt sama pro sebe - seriály, hlasitá hudba s trochou tanečních kreací, které nikdo za žádných okolností nesmí vidět, cvičení, manikúúúra, pedikúúúra, knížka... Ovšem věci se vyvinuly jinak. Muž (ne manžel) přišel dřív z práce a můj dámský odpolední dýchánek byl v trapu. Toto překvapení nakonec vyústilo v moji velmi špatnou náladu. Až mne samotnou překvapilo, jak osvěžující jsou občasné chvilky klidu, které má člověk sám pro sebe (a jak je potřebuji!). 
Naštěstí není vše ztraceno. Večer je "můj", jelikož muž cvičí. Takže si ho jdu náležitě vychutnat :-)


Dnešní večeře:

Celozrnné špagety s tuňákem a rukolou

Ingredience:

celozrnné špagety (Alnatura - drogerie DM)
rajčatová pasta (Alnatura - drogerie DM)
čerstvá rukola
tuňák v olivovém oleji
stroužek česneku
olivy
parmezán


neděle 4. března 2012

NÁKUPY, KTERÉ MI DĚLAJÍ RADOST
















jogurtové kozí mléko
česnekový kozí sýr
pohanková mouka hladká
čokoládové sojové mléko 
Valašská luštěninová pomazánka
Solčanka
makový koláč
banánovo-ořechový chlebíček
instantní kaše - rýžová, pohankový, jáhlová
















biojablka
banány
kiwi
ananas
hrozny
černá ředkev
řapíkatý celer
fenykl
římský salát
rukola
mozzarella
biopomazánkové máslo Amálka
bioementál
Olomoucké tvarůžky
bílý jogurt
tuňák v olivovém oleji a ve vlastní šťávě
smetana

VÍKENDOVÝ JÍDELNÍČEK

Neděle 4.3.

Pozdní snídaně:
Strouhané jablko s ovesnými vločkami, vlašskými ořechy, kokosem, dýňovými a slunečnicovými semínky a černým sezamem

Oběd:  
Mrkev s hráškem po indicku s rýží basmati

Svačina I: 
Ananas, půl jablka, půl banánu

Svačina II: 
Jogurtové kozí mléko

Večeře: 
Biobrambory pečené ve slupce s čerstvým kozím sýrem, cibulí a jarní cibulkou + salátek z rukoly a římského salátu s olivami, umeoctem, balsamikovým octem a olivovým olejem


















Sobota 3.3.

Pozdní snídaně:
Celozrnný špaldový koláč s mákem a jablkem, zelený čaj

Oběd:
Mrkev s hráškem po indicku s rýží basmati

Svačina:
Raw “tvarohový” koláč s jahodovým přelivem - koláč z kešu, vlašských ořechů, rozinek, kokosového másla a medu

Večeře:
Brokolice v páře s kozím sýrem, 2 plátky žitného kváskového chleba s luštěninovou pomazánkou (Valašská pomazánka), pickles

LEHKÁ HLAVA

Včerejší krásně počasí jsme využili na procházku Prahou. Teplota byla sice zrádná, nakonec nebylo vůbec takové teplo, jak jsme si mysleli, ale přesto bylo nádherně. Jako příjemné zastavení jsme zvolili restauraci Lehká hlava (mou nejoblíbenější). Vybrali jsme dva dortíky - Raw “tvarohový” koláč s jahodovým přelivem - koláč z kešu, vlašských ořechů, rozinek, kokosového másla a medu a mrkvový dort z jáhel, strouhaného kokosu a zázvoru, podávaný s čokoládovou polevou a plodem physalis...
No řeknu vám, to byla delikatesa... 


 














Lehká hlava je malinká barevná restaurace v Praze poblíž Betlémské kaple, kde najdete skvělou nabídku vegetariánských i veganských jídel. Během oběda si můžete dát menu za 109,- Kč (polévka, voda a hlavní chod). Dále nabízí spoustu zdravých nápojů, čajů, čokolád, kávy a dalších dobrot. Ještě se mi nestalo, že bych si zde nepochutnala a navíc člověk odchází odpočinutý, příjemně naladěný a s lehkou hlavou :-)   

















PO INDICKU

Včera bylo krásně. Ráno jsem běhala pobytě, urovnávala, poklízela, prala, větrala a neskutečně si to užívala. Na oběd jsem se rozhodla udělat něco lehkého (když si mohu odpočinout od masa, kterého mám v práci víc než dost, tak toho využiji). Páteční delikátní večeře v indické restauraci (Indian Jewel - http://www.indianjewel.cz/cs), kde jsem si pochutnala na vynikajícím jehněčí na kari, jogurtu a cibuli s basmati rýží a indické mangové zmrzlině, mne inspirovala. Uvařila jsem mrkev po indicku s hráškem a rýží. Recept níže.

MRKEV PO INDICKU

Ingredience:

mrkev
hrášek
cibule
římský kmín
bobkový list
koriandr (celý nebo mletý)
hřebíček
kardamon
muškátový květ
kurkuma
olivový olej
basmati rýže
















čtvrtek 1. března 2012

SNÍDAŇOVÉ POVÍDÁNÍ

Toto téma je velmi důležité, jelikož snídaní začínáme den a startujeme tím svůj organismus (trávicí procesy a metabolismus).
Ráno nikdy nestihnu snídat doma, protože nedokážu spořádat snídani brzy po probuzení. Mám pocit, že moje tělo se potřebuje trošku rozběhnout, než ho začnu zatěžovat jídlem. Navíc ráda jím pomalu a v klidu (a to ráno opravdu nestíhám :-)). Mívala jsem období, kdy mi vlastně docela vyhovovalo jíst až v průběhu dopoledne, případně až oběd (pokud byl lehčí). V ranních a dopoledních hodinách totiž probíhá tzv. vylučovací fáze. To znamená, že se tělo čistí a zbavuje nežádoucích látek. V průhěhu 24 hodin se střídají 2 fáze - vylučovácí (20 - 12 hod) a přijímací (12 - 20 hod). Občas je tedy dobré dopřát tělu klid alespoň v dopoledních hodinách, když už ne celý den v podobě např. půstu. Také jsem měla období, kdy jsem jedla na snídaně spoustu ovoce. Není to špatná alternativa, zejména v létě, kdy je ho dostatek a kdy tělu nevadí jeho převážně ochlazující účinky. Navíc ovoce se tráví velmi rychle, nezatíží organismus a dodá tělu spoustu cenných látek (zejména melounové hody prostě miluju!). Avšak nic se nemá přehánět. Za prvé po ovoci budeme mít rychle hlad, takže je lepší spíše jako svačinka, nebo si dát ovoce prvně a za půl hodiny snídani. Za druhé, ovoce obsahuje hodně fruktózy, která se v játrech velmi snadno přeměňuje na tuk. Vyšší příjem ovoce tedy může působit potíže (např. tukovatění jater). Nedoporučuji fruktózu ani jako sladidlo, jsou jiné, lepší alternativy - např. obilné slady - rýžový slad, ječný slad, sirup z agáve, med, tmavý melasový třtinový cukr atd. Nejlepší je tyto sladidla střídat.