středa 29. února 2012

JARO Z POHLEDU ČÍNSKÉ MEDICÍNY

Jaro je období symbolizující začátek, zrod, rychlý růst a vývoj, plánovaní apod. V tomto období je dobré se zbavovat starých věcí. Měli bychom být tělesně i duševně nezatížení.
Jarnímu období přísluší dle čínské filosofie prvek dřeva a k němu přináleží orgány játra a žlučník. To znamená, že jsou tyto orgány v období jara citlivé a měli bychom je posilovat. Projevem zdravé kondice jater a žlučníku je tvůrčí energie, spontánnost a kreativita, Když je tato energie v nerovnováze, z tvůrčí síly se stává vztek a agresivita. Povaha člověka se zdravými játry je klidná a vyrovnaná, zbavená nervozity, stresu a zbytečného napětí. První známka vyvedení z rovnováhy je vždy emoce hněvu a s ní související pocit frustrace, agresivity, netrpělivosti, stresu, neovládání se, arogance a umíněnost. Pokud tyto emoce nejsou ventilovány, vyvolají po určitém čase deprese nebo bezdůvodnou agresivitu.
Játra "kontrolují" oči, svalový tonus, šlachy a nehty. Jsou také do značné míry zodpovědné za kvalitu krve a řídí menstruaci.
Znakem, že játra nejsou úplně fit může být např. lámavost nehtů, suchost kůže, svalové křeče, alergické projevy jako senná rýma atd.
Lidé se slabým žlučníkem špatně snáší tučná jídla a kávu, akutní blokádu vyvolá kombinace tučného a sladkého.
Nerovnováhou se myslí energetická disbalance, která vůbec nemusí být zobrazena při běžných lékařských testech. Čínská medicína pracuje s pojetím energie CHI (či), která proudí v těle v energetických drahách - meridiánech (můžete znát např. z akupunktury). Energetická nerovnováha je tím prvním, co se v těle děje. Z této nerovnováhy pak teprve vznikají problémy v tělesné rovině. Čínský lékař však tuto nesrovnalost v energetické rovině dokáže rozpoznat, léčit a zamezit tak přechodu problému do roviny tělesné.


Strava na jaře

VYNECHAT:
smažené
tučné (zejména živočišné tuky)
nadbytek masa (zejména pečené, když už tak veřené nebo dušené)
uzeniny
sýry (tučné, plísňové)
polotovary
bílá mouka
příliš kynutého pečiva
sladkosti
řepný cukr
pasterizované mléko
vejce
káva
alkohol

ZAŘADIT

Zelenina:
česnek
řapíkatý celer
listová zelenina - listy pampelišek, kopřiva (mladé výhonky), rukola, polníček
naklíčené luštěniny (skvělé na klíčení jsou mungo a adzuki fazolky, cizrna, čočka, apod.)
kořenová zelenina
kedluben
květák
brokolice
tuřín
kysané zelí
pickles - kvašená zelenina
jarní cibulka

Ovoce:
jablka
citrony

Koření a bylinky:
čerstvá bazalka
řeřicha
kopr
máta
zázvor (pouze čerstvý, sušený příliš zahřívá)
petrželka

Obiloviny:
rýže
pšenice (vyzkoušejte špaldu, např. ji uvařte do měkka a nastrouhejte k ní jablko, přidejte např. ořechy nebo kokos a získáte skvělou snídani)

Vařené luštěniny:
čočka
cizrna
adzuki fazolky

Ostatní:
zakysané mléčné výrobky
sýry (upřednostnit ty čerstvé, nezrající, lehce stravitelné, ovčí, kozí, kraví, mozzarella, cottage)
ořechy
sezamové semínko (zkuste černý sezam, obsahuje velké množství živin)

k pití čistou vodu (čínská medicína doporučuje pít vodu převařenou, teplou, např. s citronem nebo zázvorem - tělo pak nevyčerpává svou CHI na ohřívaní) a zelený čaj, roibos, japonské čaje kukicha a hojicha

Ideální je lehce stravitelná potrava kyselé chuti. Vhodné a prospěšné je taky zařadit odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků, sladkostí a omezit solení. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je napařování. Pro organismus jsou ještě během jara lepší potraviny lehce tepelně upravené (neochlazují tolik).
Jaro je také vhodná doba pro detoxikaci (a tím posílení výše zmiňovaných orgánů).
Obklopujte se zelenou - tato barva přísluší jaru.

Snažte se dodržovat některé principy dělené stravy, odlehčíte tím svému organismu.
Zejména: 
  • ovoce jíst vždy odděleně, nejlépe na lačno (po hutnějším masovém jídle klidně 3-4 hodiny)
  • mléčné výrobky příliš nekombinovat s něčím dalším, maximálně sýr a pečivo. Ale rozhodně nezapíjet jídlo např. kefírem. Považujte jej za potravinu a ne za nápoj 
  • v jednom jídle nekombinovat různé druhy bílkovin (maso, mléčný výrobek, luštěniny), je to pro tělo hodně náročné na strávení
  • nejíst bezprostředně po jídle sladkosti, byť sebezdravější. Příjem cukru např. po masitém jídle způsobuje kvašení a zpomalení trávení. Zkomplikuje tím i kvalitní vstřebávání živin z potravy  
  • jídlo nezapíjet - max 1,5 dl, když máte opravdu žízeň
    • ředí se tím žaludeční šťávy a zpomaluje trávení
    • navíc jsem si všimla, že lidé, co jsou zvyklí celoživotně zapíjet jídlo už nejsou schopni se bez toho obejít, myslím že to ovlivňuje i tvorbu slin - a ty jsou taky velmi důležité, jelikož pomáhají trávit - důkladné rozmělnění potravy je naprostý základ
Řiďte se hlavně svým pocitem. Pokud vám je po nějaké kombinaci těžko, vynechte ji.

Skvělé na jaře zařadit potravinové doplňky jako chlorela, barley (mladý ječmen) a také probiotika. Všechny tyto věci podpoří trávení, detoxikaci, čištění krve a dodají tělu cenné látky. Jsou také velmi šetrné, takže doporučuji!


Zdroje:
http://www.cinskaprirodnimedicina.cz/forum-o-lancich/medicinske-smry-a-jarni-oista.html
kniha - Čínská medicína - prevence a léčení stravou - Manuela Heider de Jahnsen

Žádné komentáře:

Okomentovat