pondělí 11. března 2013

PRVNÍ JARNÍ ZMĚNY (NEJEN) V JÍDELNÍČKU

Prvního března uplynul měsíc od mého stěhování. Sídlím teď na Žižkově, mám svůj pokoj a další tři spolubydlící. Asi nemusím popisovat rozdíl mezi variantou, kdy máte svou domácnost, kterou sdílíte s partnerem, a variantou, kdy používáte jednu miniaturní kuchyňku ve čtyřech lidech. Má to svá specifika, ale zvyknout se dá na všechno. Samotnou mě momentálně překvapuje můj stoický klid při pohledu na stav kuchyňské linky po přípravě nějakého jídla (ne mnou)... Beru to jako životní lekci. Když posouvám svoje hranice tolerance, získávám tím neuvěřitelnou svobodu. Nejsem nervózní z úplných prkotin a ušetřenou energii můžu věnovat něčemu smysluplnějšímu.

Poslední měsíce byly opravdu hektické, každý den po práci nějaký plán, setkání, vyřizování... Často jsem jedla venku a o nějakém pravidelném pohybu se nedalo vůbec mluvit. Takové menší zklidnění přichází až teď (a musím si ho opravdu velmi důsledně ordinovat). Moje kondice z podzimu (jestli vůbec nějaká byla) je pryč a v některých partiích něco přibylo. Necítím se tak dobře. A jelikož s jarem přichází příliv nové energie, hodlám ji využít a do svého programu nacpat pravidelný pohyb. Navíc za chvíli už bude počasí na běhání... 

Dalším oříškem bude zorganizovat si jídlo. Úplně nezvládám trávit v kuchyni větší množství času přípravou. Jestliže dřív jsem chtěla mít všechno co nejrychleji, teď to musí být okamžitě :-) Zvykám si, potřebuji se v novém prostředí trošku ustálit a vytvořit si nové rituály a postupy. 
Ráda bych si taky rozšířila obzory a naučila se připravovat něco nového. Lákají mne různé pomazánky (avokádová s česnekem), dipy (třeba pro namáčení čerstvé zeleninky), obilné placky, nebo třeba tyhle luxusní raw kašičky. Trošku víc myslet a připravovat dopředu, aby se pak člověk mohl v práci hýčkat těmito dobrotami. 

První březnový víkend jsem si dala záležet a celé dva dny se věnovala sobě. V sobotu osm budíček, v půl desáté powerjóga, poté oběd ve veganské restauraci a procházka (spojena s totální euforií ze slunečních paprsků...člověk během té zimy už skoro zapomněl, jaké to je). Cestou jsem se zastavila na trhu a nakupila si nějaká jablíčka. Odpoledne jsem prozkoumala obchody a udělala si radost novým jarním kouskem do šatníku. Po obědě mne rozbolela hlava a přemohla únava. Přisuzuji to lehce očistnému ladění celého dne a tak jsem měla vlastně radost, že se tělo čistí. Den jsem zakončila lehkou veganskou večeří. Aniž bych to plánovala, nic živočišného jsem od rána nepozřela, a tak jsem v tom duchu chtěla jídelníček dokončit. Tělu to jen prospěje, jelikož moje zimní strava měla do veganství opravdu daleko a na jaře je takové odlehčení přímo žádoucí. 

Jídelníček odpočinkového dne:

Snídaně: obilná kaše - ovesné mléko, ovesné vločky, kustovnice, mandle, vlašské ořechy, skořice, kokos 
Oběd: letní závitky, zelenina s obilným masem na thajský způsob s rýží
Svačina 1: fresh z ananasu, pomeranče a jablka
Svačina 2: jablko, kešu ořechy, mandle
Večeře: kváskový chléb, hummus, pickles (kvašená zelenina) a čerstvá červená řepa    



2 komentáře: