úterý 12. března 2013

BŘEZEN Z POHLEDU TČM - ŽLUČNÍK V HLAVNÍ ROLI


V měsíci březnu si z pohledu tradiční čínské medicíny (TČM) naši pozornost žádá žlučník.Tento orgán podobný váčku o velikosti sedm až osm centimetrů ukládá žluč tvořenou játry, která je vylučována do tenkého střeva (dvanácterníku). Spolu s trávicími šťávami slinivky a tenkého střeva pomáhá rozkládat potravu na chemické směsi, které se následně prolínají přes střevní stěnu do krve. Podráždění žlučníku a žlučových cest se projevuje bolestí v pravém podžebří. Nejčastější komplikací je přítomnost kamenů ve žlučových cestách. Bolest může být provázena tlakem pod hrudní kostí, ztrátou chuti k jídlu, říháním, nadýmáním, pocením, někdy nevolností, zvracením a zvýšenou teplotou. Prvním příznakem poruchy funkční činnosti žlučníku mohou být bolesti velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena z vnější strany, lokty).


Prevence a léčba:

  • eliminace tučných, smažených a silně kořeněných jídel, kouření, alkoholu a kávy (v případě potíží je třeba přísná dieta)
  • pomocnou bylinou při potížích je vlaštovičník (vlaštovičníková tinktura)
  • pití čaje s obsahem hořčin - hořec, řebříček, chmel, zeměžluč, pelyněk
  • funkci žlučníku podporuje lecitin a olej z lněných semínek


Emoce - Žlučník řídí rozhodnost
Podle čínské medicíny schopnost správně posoudit věci a rychle a rázně se podle toho rozhodnout, závisí kromě jiného i na kondici žlučníku. Daná oblast psychiky je ve sféře působnosti jater - ta jsou "vrchním velitelem, z něhož vyvěrají úmysly a rozhodnutí". Považuje se však za potřebné, aby dostávala i podporu od žlučníku. 
Stav žlučníku vedle toho určuje i míru odolnosti vůči silným stresovým činitelům (strach, hněv ap.) a jejich případnému vyústění do onemocnění. Pomáhá uchovat vyvážené vztahy mezi orgány. Lidé s pevnou čchi (energií) žlučníku nepodléhají natolik psychickým stresům a poměrně lehce se z nich dostávají. Prázdná a oslabená čchi žlučníku se naopak projevuje zvýšenou citlivostí na negativní vlivy a jejich patologickými následky. V povaze se odráží jako bázlivost, malá odvaha, lekavost, a též způsobuje neklidný spánek.

Meridián (energetická dráha)
Meridián žlučníku prochází téměř celým tělem, od zevního koutku oka se klikatí po hlavě a sestupuje po zadní straně krku. Dále protíná bod na trapézovém svalu a dále pokračuje přední stranou hrudníku a břicha, protíná kyčel a sestupuje zevní stranou dolní končetiny až ke čtvrtému prstu na noze (prsteníčku).

1. polovina měsíce
Zejména v první polovině měsíce března může snadno dojít k jeho podráždění, je tedy dobré ho v tomto období uklidňovat

  • masáže reflexních bodů viz níže
  • dieta
  • byliny - užívat vlaštovičníkovou tinkturu, pít čaj na látkovou výměnu, který by měl obsahovat nějakou protizánětlivou složku (např. mátu peprnou, řebříček obecný nebo třezalku tečkovanou)














Reflexní plošky žlučníku se v tomto období mačkají uklidňujícím způsobem, takže na levém nártu mačkáme silně a na pravé plosce pouze hladíme plošku žlučníku. Celková doba masáže by neměla překročit dvě až tři minuty.


2. polovina měsíce
Druhá polovina měsíce je kvůli snížené funkci žlučníku vhodná pro jeho posílení

  • masáže reflexních bodů viz níže
  • přísná dieta
  • byliny - čaj, obsahující nějakou posilující bylinu (např. smil písečný nebo kořen omanu pravého) 














Mačkáme bod na nártu pravé nohy i bod na plosce pravé nohy (v protikladu). Postupujeme opatrně, 10 až 15 zmáčknutí najednou. Celková doba během dne může být i více než 3 minuty. 


Zdroje: 

Lunární kalendář Krásné paní 2013
http://www.rozmarynek.eu/poradna/detail.php/81 
http://cestakduze.webnode.cz/pohlazeni-pro-telo/zdravi-podle-tcm/brezen/ 
http://www.rahunta.cz/news/tradicni-cinska-medicina-v-souvislostech-6-dil-zlucnik-/

1 komentář:

  1. Super článek, líbí se mi váš komplexní přístup :) Podle mě jsme každý jiný a co někomu nědělá problém, může pro druhého znamenat pořádný záchvat a návštěvu nemocnice. Proto je podle mě v tomto ohledu naprosto zásadní žlučníková dieta - vychýbat se tomu, co nám dělá zle. Pak si člověk může užívat šťastný a spokojený život, i když si pár potravin musí odpustit.

    OdpovědětVymazat