sobota 22. února 2014

ROK DŘEVĚNÉHO KONĚ - 2014

Dne 31.1.2014 se nám rok Vodního Hada definitivně přehoupl do nových energií Dřevěného Koně. Pomalu nabíral na síle už od listopadu - měsíce Krysy, která značí takzvaný počátek počátku, takže nejde o náhlý zlom.

Rok Dřevěného Koně

Kůň spojený s prvkem Dřeva je vlastně takové hříbátko a přesně takové budou energie letošního roku - rozverné, hravé, spontánní, nepromyšlené, rychlé, živé, radostné...

Touha po svobodě a svoboda jako taková budou na prvním místě. Jde o výborný rok pro osamostatnění a ralizaci sebe sama.  

V popředí bude i naše kreativita

Smůlu budou mít ti nerozhodní z nás. Na otálení totiž nebude čas a ti váhavejší budou velmi rychle smeteni řítícím se Koněm.

Vlastnost s Koněm neoddělitelně spjatá, je hravost. Chceme-li být tedy letos v souladu s mocnými energiemi vyšších přírodních cyklů - hrajme si! :)


V roce Koně se soustřeďme na naše touhy, na vše, co nám dělá radost, na naše sny.

Kůň vidí v dálce cíl, zamíří a za ním se žene. Touží po dobrodružství. Dosahování záměrů půjde v tomto roce o poznání snadnějí. Zvláště těch, které už mají své podhoubí v letech minulých. Vše, čemu dáme energii bude okamžitě růst. Ovšem na promýšlení plánů už není čas.
Na rozdíl od introvertního Hada uzavřeného do sebe, nyní přichází orientace ven a s ní spojená expanze. Tento princip bude velice přát také hubnutí.

Egocentrický Kůň příliš nebery ohledy na druhé. Není v tom zlý úmysl, on si zkrátka v té rychlosti, rozvernosti a neohrabanosti nevšimne, že někomu svým kopytem přišlápl nohu.

Kůň je velice svobodomyslný, nesnáší pravidla a jakýkoli druh omezování. Má tendenci bořit zajeté systémy.
Kůň přes svůj aristokratický nádech nemá onu hlubokou moudrost, jako třeba Had. Ve spojení s prvkem Dřeva je umocněna Koňova naivita, nezkušenost a důvěra. V tomto roce si tedy dejme pozor na uzavírání zásadních kontraktů, které nejsou předem připravené a promyšlené. Nemusely by dopadnout dobře, nebo nebudou mít dlouhého trvání. V případě již dlouho trvajících nebo plánovaných věci, je to však jiná. Kůň naopak poskytne postřebnou dávku energie pro realizaci a úspěch, věci naberou rychlý spád a úspěch na sebe nenechá dlouho čekat.

Chyby jsou přirozenou součástí života, učíme se z nich. Rozhodně není třeba jim přikldat váhu a trápit se jimi. Je potřeba se jen poučit a pokračovat v běhu dál.

Ne všichni jsme ve své podstatě jangoví, jako je právě Kůň, ne všichni běžime životem v takovém tempu a ne všichni jsme důsledně připraveni. Může se stát, že se dostaneme rychlému koni pod kopyta. Může nastat pocit chaosu, nestíhání, pocit, že nám ujíždí vlak. Metodou znovunaskočení do sedla je znovu zacíli na svoje touhy, znovu se zasnít a veškerou energii věnovat tomu, co nás činí v životě nejvíce šťastnými.
Počasí by letos mělo být více sluníčkové. Co nás potrápí, však bude vítr - nositel sta nemocí. Do těla vniká v oblasti šíje, dbejme tedy na dostatečnou ochranu. Nejsilněji se bude projevovat na jaře, kdy bude prvek Dřeva ještě umocněn.

Abychom rychlé tempo Koně ustáli, bude třeba myslet na kvalitní odpočinek. Tělo nám jistě poděkuje, budeme-li spát už kolem jedenácté hodiny, kdy podle orgánových hodin začíná svou aktivitu žlučník a následně v době od jedné do tří, kdy mají svou pravidelnou aktivitu játra.

Na jaře povzbudíme svá větrem zatížená játra zelenými právě rašícími rostlinami, kvašenou zeleninou a vynecháním alkoholu (ideálně také vynecháním masa, smažených a těžkých pokrmů, živočišných tuků a mléčných výrobků).

Po celý rok Koně a zejména v létě bude větší zátěž na srdce a játra. Základem tedy bude dostatečný pitný režim (obzvláště v dopoledních hodinách a kolem poledne, kdy je nejsilnější prvek Dřeva a Ohně). V létě tak uděláme více než dobře, vynecháme-li potraviny vnášející do těla Oheň - maso, pečené a smažené pokrmy. Velmi dobře nám naopak poslouží sezónní zejména listová zelenina a čerstvé ovoce

Přeji do roku Koně vše nejlepší!

Žádné komentáře:

Okomentovat