pátek 11. října 2013

PODZIMNÍ SPECIÁL

Podzim a energie kovu

Po jaru a létu s podzimem přichází třetí ze čtyř energií celoročního cyklu. Není ani lepší, ani horší, než všechny ostatní, má pouze jinou kvalitu a je v rámci celého celku stejně důležitá. Energie, která v průběhu jara stoupala a nabírala na síle, během léta dosáhla svého vrcholu a nyní začala opět klesat. Jang dosáhl svého maxima a o slovo se hlásí temný a chladný jin, který dosáhne svého vrcholu v zimě. Energie druhé poloviny roku se zhušťuje a náš pohled se obrací dovnitř. K pocitům, s nimiž se můžeme  konfrontovat v elementu kovu, patří i smutek, trápení a osamělost, budou-li však naše orgány ve zdravé rovnováze, příjemné psychické rozpoložení si zachováme i v těchto pochmurných obdobích a využijeme toho, co nabízí, v náš prospěch.
Podzimní energie kovu nabádá ke shromažďování, třídění, rozlišování důležitého od nepodstatného, oddělování toho, co již nepotřebujeme a následnému zbavování se. Je dobré se podívat, co jsme za celý rok nasbírali a prověřit, co z toho je nám přínosem a naopak. Je čas vyčistit hlavu, byt i šatník a provést v životě dokonalou inventuru.
Energie kovu nás také podpoří v dokončování rozdělaných věci a vzdání se toho, co nám již neslouží. Podzim nám v tomto ohledu přináší jedinečnou příležitost připravit si čistou půdu pro setbu nových semínek příští rok. Pokud ji nevyužijeme, další šance bude zase za rok na podzim. 

Element kovu se v těle projevuje skrze plíce a tlusté střevo, jejichž úkolem je výměna energie s okolním světem a vytváření rovnováhy mezi přijímáním a dáváním. Základem tohoto principu dávání a přijímání/roztahování a stahování je rytmus celého vesmíru, který se odráží v nadechování a vydechování plic. Dýcháním se přes plíce spojujeme s celým vesmírem, tlusté střevo naopak uzavírá proces trávení a asimilace potravy a pomáhá nám dovést do konce to, co jsme započali, a zbavovat se nepotřebného jak na fyzické tak i na duchovní úrovni. To je velmi důležité, protože místo pro cokoliv nového vznikne jen tehdy, když nejprve vyřešíme a ukončíme staré záležitosti. Symbolicky jde o to, jak dokážeme věci uzavírat, vytvářet si od nich odstup, jak se od nich dovedeme oddělit a rozloučit se s nimi.
Zdravý kov zaručuje vnitřní čistotu a dobrou obranyschopnost organismu, poruchy se na fyzické úrovni projevují zejména dýchacími obtížemi, nemocemi z nachlazení, kožními problémy, průjmem nebo zácpou.
Na podzim bychom měli pomalu ubírat na fyzické aktivitě a šetřit si energii na zimu.  Proto nevydávejme víc, než je třeba. Fyzická aktivita je prospěšná, ale v menší míře. Měli bychom si vybírat přirozené formy pohybu: procházky, jógu, tai-chi, plavání a myšlenky zklidnit pravidelnou meditací.

Podzim a výživa

Abychom před zimou zbytečně neztráceli energii naakumulovanou v létě, je dobré omezit syrové potraviny, zejména pokud se již výrazně ochladilo, a začít připravovat více zahřívací pokrmy. Při vaření používáme více tuku než v létě, celkově se prodlužuje doba varu a pokrmy více zahušťujeme. Vhodnější je mírnit se v konzumaci většího množství syrového ovoce a zeleniny, raději je krátce tepelně upravit, aby se zlepšila stravitelnost a zmírnil účinek extrémního ochlazování těla. Syrová zelenina je vhodná už jen v menším množství jako ozdoba talíře. Plicím, a tedy i tlustému střevu, udělá více než dobře, když se alespoň v tomto chladném období vzdáme mléka a mléčných výrobků, které také ochlazují velmi silně, výrazně zadržují vodu v těle a ve výsledku zahleňují. Vápník, pro který jsou nejčastěji doporučovány, je lepší čerpat z jiných zdrojů (sezamová semínka, mořské řasa Hiziki, Wakame a Kombu, mák, mandle a další), z mléčných výrobků je totiž špatně vstřebatelný, navíc tyto produkty tělo překyselují, čímž naopak podporují tendenci organismu vápník z kostí využívat a kyselost zmírňovat.

Pro tělo uděláme to nejlepší, konzumujeme-li sezónní a lokální potraviny. Ty dodají tělu to, co zrovna nejvíce potřebuje. Nakupujme na trzích, dokud to jde, automaticky nabízejí právě rostoucí plodiny, které nás navíc mohou inspirovat při následné přípravě a jídelníček je tak neustále pestrý a proměnlivý.

Perfektní jsou kaše, polévky, obilná rizota, pečená zelenina, dušené maso v zelenině a podobné.
Z obilnin upřednostňujeme rýži, jáhly a zahřívací pohanku. Kvalitní vařené obilí nám dodá energii ke zvládnutí podzimních nálad. Zvětšujeme i podíl luštěnin na našem talíři (přibližně velikost naší dlaně) - cizrna, hrách, různé druhy fazolí (nejlépe adzuki a mungo). Zdrojem bílkovin samozřejmě může být i kvalitní maso, tofu nebo tempeh. Skvělým a zdravým doplňkem pokrmů je kvašená zelenina - pickles. Lahůdkou a perfektní svačinkou jsou nejrůznější dezerty s jablky, hruškami či švestkami - podušené, jemně zahuštěné kuzu nebo agarem a v kombinaci s obilnými slady či ořechy.


V jídelníčku by se měly začít objevovat mírně kyselé potraviny, které napomáhají stahování povrchu těla, uzavírání pórů a tím menší ztrátě tepla přílišným pocením. Kovu náleží také ostrá chuť, která zamezuje množení bakterií, rozptyluje chlad a uvolňuje zablokovanou energii.

Z orgánů se s elementem kovu pojí plíce a tlusté střevo. Těm nejvíce škodí sucho způsobené stresem, vzduchem vysušeným topením, cigaretami, kávou a černým čajem. Blahodárně působí zvlhčování - vhodná je celozrnná rýže, bílé druhy zeleniny jako celer, květák, bílá ředkev, pórek, cibule nebo křen.
Do jídelníčku zařazujeme co nejčastěji kulatou zeleninu, tedy tu, která roste zcela nebo alespoň částečně nad zemí a má kulatý tvar. V přechodných obdobích, jako je jaro a podzim, nám pomáhá harmonizovat energii v těle, zejména na podzim pak lépe zvládneme přechod na chladnější zimu. Patří sem např. červená řepa, kapusta, cibule, zelí, kedluben, dýně, tuřín. Hlavně cibuli na podzim používáme denně, jelikož pomáhá regulovat vodní režim v těle. Často využíváme česnek a křen pro jejich zahřívající účinek a pikantní chuť, která je v tomto období žádoucí. 


Pitný režim je vhodné doplnit o nejrůznější čaje - celoroční klasika je čaj bancha, ale vhodným zpestřením jsou bylinkové čaje, roibos, lapacho nebo zázvorový čaj, který pomáhá k pocení a vypuzení chladu z těla.
Z vín vybíráme to červené, případně svařené (ale to bude mít sezónu zejména v zimě). Veškeré pití by mělo být ohřáté alespoň na teplotu těla. Zázračným nápojem je horká voda.

Obecné rady pro zdraví:

  • důkladně jídlo kousat, užívat si ho, soustředit se na něj. Nedělat při tom žádnou další činnost, jíst takzvaně vědomě.
    Znáte ten stav, kdy dojídate a zjistíte, že jste jedli zcela automaticky, aniž byste si jídlo pořádně vychutnali? Třeba jste se začetli do zajímavého článku, nebo zakoukali do zajímavého filmu? A není to škoda? Důležitý je i stav vědomí, ve kterém jídlo přijímáme. Když se na jídlo soustředíme, dokážeme také lépe poznat, kdy už jsme sytí. Vnímejme vešekeré vlastnosti pokrmu - barvu, strukuturu, chuť a vůni, zkrátka si ho užjijme.
  • jíst pouze tehdy, máme-li mírný hlad
  • rozvrhnout si stravovací režim tak, aby trávicí soustava měla v noci čas na regeneraci
  • chodit spát s lehkým pocitem hladu
  • jíst zhruba 3-4 hodiny před spánkem
  • večeřet potravu lehce stravitelnou 
  • dodržovat alespoň základní principy dělené stravy, zejména ovoce jíst zvlášť, s dostatečným odstupem od hlavního jídla, jinak cukry způsobují kvašení. Není ideální ani tepelně upravené ovoce spolu s obilovinou - to používat spíše výjimečně jako dobrotu (koláče, kaše s ovocem apod.).
    Rostlinná strava je obecně z hlediska kombinování jednotlivých druhů potravin mnohem jednodušší. 

Nezbývá než popřát krásný podzim!

S láskou Lucie

Žádné komentáře:

Okomentovat