sobota 29. března 2014

CO JÁ A VÝŽIVA V POSLEDNÍ DOBĚ?

Baví mě sledovat můj vývoj z hlediska stravování a výživy. Nikdy jsem nebyla extrémista, nikdy na mě nefungoval zákaz ničeho, radikální změny, svoje zvyklosti měním pomalu, průběžně, zažívám si nové a nové věci, neustále poznávám, co mému tělu dělá dobře a vytvářím si tak svůj specifický životní styl. Poářád se učím a dělám vždy jen to, co mě baví, jím co mi chutná. Je v tom radost a tetelení se - z toho jak dobré a zdravé zároveň jídlo může být. Nejdůležitější stále zůstává nebýt otrokem nějakého režimu. Prostě žít. Postupem času se mi mění chuťě a víc vnímám, jak tělo reaguje. Potraviny, které mi v jednu chvíli nechutnají a jejich použití vidím jako nereálné, se později naprosto přirozeně stanou součástí mého jídelníčku. A tak je to dobře, všechno má svůj čas. 

Za poslední půlrok se  můj jídelníček zase posunul. Téměř zmizely sýry (a světe div se, nechybí mi!), maso zůstává, ale jen tak jednou za týden či dva někde mimo domov. Samotnou mě ani nenapadne jej koupit a doma připravit. Velmi jsem omezila pečivo, objevuji kouzlo obilných placek a palačinek s nejrůznějšími semínky. Dělá mi dobře teplé jídlo a kaše. Jím mnohem více tepelně upravené zeleniny, ale i syrové, hlavně listové (rukola, špenát, polníček, saláty). Kvašená zelenina je na mém talíři denně. Stále jím domácí vajíčka od babičky, ale snažím se je hodně míchat se zeleninou a nejíst jich moc najednou - tak je mi po nich dobře. Změnila jsem přesvědčení, že večeře musí být chleba s něčím, jelikož je to rychlé, já mám hlad a nemám čas nic připravovat. Baví mě měnit svoje stereotypy a posouvat tak svoje hranice!
Neustále se mě drží kafíčko s mlékem. Je to rituál, je mi po něm dobře na duši a mám na chvliku energii, i když vím, že na dluh... Jsem často unavená a tohle je jeden z prostředků, které mne nakopnou. Ale nijak se nebičuji, veřím, že přijde chvíle, kdy najednou tahle potřeba odezní (a nebo taky ne a nic se nestane). Sem tam si ráda dám  vínko nebo dobrou plzeň.
Jsem oříškovou královnou, mám neustále obrovské zásoby jako veverka a ořechy jsou téměř každý den moje svačinka - jako dárky od rodiny dostávám pytlíčky s para ořechy, kešu, pistáciemi a další. Pro mě geniální varianta :)


A jako největší odměnu vnímám viditelné a citelné změny na těle (lepší pleť, žádné ženské problémy jako výtoky, žádné migrény a bolesti hlavy, menší zimomřivost, červené tváře, menší kruhy pod očima :)).

Moje máma i babičky se naučily počítat s vegetariánskou, nebo minimálně zdravější alternativou, když přijíždím na návštěvu. Máma, znalá základních makrobiotických principu ze zdravotních důvodů, mi již zcela samozřejmě doma připravuje kompletní talíř (obilovina, tepelně upravená zelenina, troška luštěniny, kvašená zelenina, troška syrové zeleniny...). Naším hitem je luxusní pomazánka z vařeného ječmene a lahůdkového droždí s osmahnutou cibulkou a petrželkou na kváskovém chlebu.

Moji zvídavou babičku, vyučenou kuchařku, jsem obdarovala Bioabecedářem Hanky Zemanové a několika poznávacími balíčky s potravinami, které nezná. Výsledek? Babi kvasí zeleninu po kilech, může se po ní utlouct celá rodina včetně psa, všem dělá dobře a je to rychlý lék třeba při pálení žáhy (je totiž silně zásadotvorná). Testuje nové suroviny v klasických pokrmech - začala zahušťovat pohankovou moukou, libuje si, jak dobré jsou z ní palačinky. Zkouší nové recepty s cizrnou, zamilovala si sezamovou pastu tahini a pochutnává si na ní nějraději s červenou řepou. Ke každému jídlu jsou saláty. Na poslední návštěvě mi připravila špenát na půl z kopřiv a odvesla jsem si výborný domácí kvašený jablečný ocet, který mi, světe div se, snad i chutná! Vůbec nemá tu odpornou pachuť, kterou jsem znala z kupovaného. Vždy mi trčel v lednici bez užitku, teď mizí před očima. Pro jarní očistu ideální (užívám ráno, polévkovou lžíci do teplé vody).
Plánuji sehnat recepty na nejrůznější raw slané i sladké placky vyráběné v sušice, jednu takovou totiž babička vlastní a je nadšená z možnosti vyzkoušet nové způsoby jejího využití. Už se nemůžu dočkat, co vytvoříme za dobroty.

Smoothie - banán, baby špenát, goji, chia semínka, mandle, med
Jsem tedy teď moc spokojená, našla jsem si věci a principy, které mi fungují, dělají mi dobře a nijak mě neomezují. Vyžadují trošku víc myslet dopředu a možná o malinko víc vaření, ale za ty výsledky to stojí. Každý posun jídelníčku k lepšímu vnímám jako obrovský dar pro tělo - změny se mohou zdát jako drobné, ale pokud je dělám dnes a denně, rozhodně mají smysl a obrovský dopad. 
Jako výzvu následujících dní vidím snídaně - zaměnit mé oblíbené a léta připravované sladké kaše za ty zeleninové, s praženými semínky a jemně rozdušenou (nebo jinak tepelně upravenou) sezónní zeleninou. Zkrátka ranní zásadotvorná vzpruha, namísto té kyselinotvorné (což bohužel je ta sladká snídaně, i když slazená zdravým sladem). Tělo totiž v noci odbourává nežádoucí látky z těla a ráno je vyplaveno díky tomuto procesu kyselin nejvíce. Ideální je také zeleninová miso polévka. Myslím, že bych mohla pocítit změnu na těle a chci to zkrátka zkusit. Dnes jsem si například připravila kaši z jahel a bílé rýže, na trošce sezamového oleje rozdusila cibuli a mrkev, posypala praženými mandlemi a přidala lžičku kvašené zeleninky. Výsledek? Delikatesa! Možná zjistím, že tahle varianta je ve výsledku mnohem chutnější. Každopádně, sladké kašičky budou mít v jídleníčku stále svoje místo, minimálně jako dezert. Mým favoritem je jáhlový krém (jáhly uvařené ve větším množství vody, třeba s kardamonem a hruškou - rozmixovat do hladka, ale vyzkoušejte přidat i vanilku, mandle, datle, jablka, kakao, přírodní sladidla a další dobroty). Ještě teplý je tento krém naprostým pohlazením pro žaludek a chuťově uspokojí na celé čáře. 

A mám ještě další radost - konečně dorazily objednané termosky Esbit, takže nyní už můžu nosit do práce zdravou snídani i oběd a jíst je krásně teplé. Mňam!
  

Na čem konrkétně si pochutnávám?



Snídaně
















Jáhlová kaše se semínky, skořicí, datlemi, kukuřičným sladem a sezamelou (rýžový slad + sezamová pasta)


Pšenice špalda se (krátce povařenou) strouhanou mrkví, kokosem, praženými kešu oříšky a mandlemi


Polévky
















Mrkvový krém se zázvorem a červenou čočkou

















Zeleninová miso polévka (3 druhy zeleniny, mořská řasa, nať, sojová omáčka, miso)

















Zeleninová miso polévka (3 druhy zeleniny, mořská řasa, nať, sojová omáčka, miso)








Polévka z červené řepy (cibule, červená řepa, koření - rozmixováno), pražená slunečnicová a dýňová semínka, pažitka


Hlavní jídla


Ječné kroupy a pšenice špalda s restovanou zeleninou, naklíčenými mungo fazolkami a čočkou + medvědí česnek, pažitka a ředkvičky

Celozrnné pšeničné těstoviny s omáčkou z hnědých žampionů, mandlové smetany, pohankové mouky a baby špenátu, posypáno medvědím česnekem + rukola a baby špenát zalité olejem z ostropestřce mariánského a umeoctem + pickles

















Zapečené batáty, dýně, cibule, hnědé žampiony a marinovaný tempeh, zalito mandlovou smetanou
 
















Rýže vařená s bylinkami, cibulí, mrkví a dýní, posypáno pórkem



















Zeleninové stir-fry, čočka s cibulkou, celozrnná rýže, kysané zelí 



















Zapečená pšenice špalda s česnekem, pohankovou moukou a bylinkami, cizrnový krém, mrkvovo-zázvorové pyré, brokolice v páře

















Fazolky adzuki s bylinkami, řasou a kořením, ječné kroupy s restovanou cibulkou + kysané zelí + baby špenát s olejem z ostropestřce mariánského a umeoctem

















Červená čočka vařená v koření s mrkví a cibulí, jasmínová rýže posypaná pórkem + salát z čínského zelí, česneku, bazalky, olivového oleje a umeocta + pickles
















Rizoto s uzeným tofu, pečená dýně s červenou řepou + salátek z listové zeleniny, oleje a umeocta





 












Rizoto s hnědými žampiony, kari, mrkví, česnekem, cibulí, zázvorem a baby špenátem + salát

















Stir-fry zelenina s marinovaným tempehem a s naklíčenými mungo fazolkami a čočkou, kroupy, pražená semínka + pickles
















Uzené tofu v těstíčku z ovesné mouky, dýňovo-mrkvové pyré se zázvorem, jáhlovo-pohankový knedlík




 












2 komentáře:

  1. Jee jsem rada ze vidim novy clanek! :) vzdycky me to moc inspiruje :)

    OdpovědětVymazat