sobota 27. října 2012

PODZIM V KUCHYNI


Na podzim u mě v kuchyni panuje (pomineme-li mé obědy v jídelně) zejména dýně ve spolupráci s hnědou rýží, fazolkami adzuki, červenou řepou, jablky, hruškami, vlašskými ořechy a ovesnými vločkami. Samozřejmě zůstává řada stálic jako ovesné mléko, fíky, brambory, žitný chléb, luštěninové paštiky, tempeh, tyčinky ze sušeného ovoce a další. Syrová zelenina mi z jídelníčku téměř zmizela, zato zkouším pečenou. Řepa, dýně a brabory se ukázaly jako perfektní volba (obzvlášť v kombinaci s kouskem kvalitního másla z farmářského obchodu).
















   






















Dýně se zelenými fazolkami s vařenou pšenicí špaldou a fazolkami adzuki
















 



Oběd od maminky...


Dýně s fazolkami adzuki a marinovaným tempehem




















Ingredience:
  • cibule
  • česnek
  • fazolky adzuki
  • bobkový list
  • rozmarýn
  • marinovaný tempeh
  • kuzu/kukuřičný škrob 
  • rýže natural 
     
















Přes noc si namočíme fazolky adzuki. Vaříme v nové vodě, dokud nejsou téměř rozvařené. Ke konci je ochutíme dle libosti (sůl, zeleninový bujón, polévkové koření či bylinky). Do omáčky můžeme použít vodu, ve které se fazole vařily.
Na oleji si osmahneme cibulku a koření (bobkový list a rozmarýn). Přidáme na kostky nakrájenou dýni (čím menší, tím kratší doba vaření), orestujeme, osolíme, zalijeme vodou a dusíme. Průběžně přidáme fazolky i s vodou a nakrájený tempeh. Vaříme dokud dýně nezměkne. Na konci zahustíme kuzu nebo kukuřičným škrobem. 
Podáváme s jakoukoli přílohou. Hnědá rýže je vždy skvělá volba. Doporučuje se vařit s mořskou řasou (kombu) pro potlačení kyselosti rýže. 

Pečená zelenina































Fazolky adzuky s dýní, brokolicí a zelenými fazolkami




















Ingredience:
  • cibule
  • česnek
  • fazolky adzuki
  • bobkový list
  • brokolice
  • červená řepa
  • zelené fazolky 


















Postup je téměř totožný jako výše uvedený. Orestujeme cibulku a koření, přidáme zeleninu, osmahneme, zalijeme vodou, ochutíme a vaříme do změknutí. V půběhu přidáme fazolky i s vodou, ve které se vařily. Na závěr zahustíme. Jako příloha ideální rýže.


Cizrna na kari se zelenými fazolkami




















Ingredience:
  • cizrna
  • cibule
  • česnek
  • kari
  • sůl
  • římský kmín 
  • olej/ghí (přepuštěné máslo)
  • hřebíček, bobkový list, koriandr, římský kmín, kardamon - na přípravu rýže 
  • kořen kuzu/kukuřičný škrob 
  Cizrnu si přes noc namočíme a uvaříme dle návodu (min. 45 minut, spíš déle). Vodu solíme až ke konci vaření, aby se neprodlužovala dobu varu. Na oleji zesklovatíme cibuli, přidáme fazolky, na plátky nakrájený česnek a kari koření. Chvíli restujeme, pak zalijeme vodou a dusíme. V průběhu přidáme uvařenou cizrnu (klidně i s vodou, ve které se vařila, množství volíme podle toho, kolik chceme omáčky). Vaříme dokud fazolky nezměknou. Na závěr zahustíme kuzu (rozmíchaným v trošce studené vody) nebo kukuřičným škrobem.
Zvlášť si uvaříme rýži basmati. Na ghí (nebo oleji) si orestujeme koření (hřebíček, bobkový list, koridandr, římský kmín, kardamon), aby se uvolnilo jeho aroma. Opatrně, aby se nepřipálilo. Zalijeme potřebným množstvím vody, osolíme, přivedeme k varu a přidáme propláchnutou rýži. Vaříme dle návodu (cca 15 - 20 minut), poté slijeme přebytečnou vodu a necháme chvíli pod pokličkou dojít.

9 komentářů:

  1. Děláš mi nehorázné chutě, milá bioARCHITEKTKO... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, všechno to ještě mnohem líp chutná, než to vypadá ;-)

      Vymazat
  2. ta špalda s hruškou a ořechy je tak super-podzimní! nechám se inspirovat na další týden :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano souhlasím, je to super-podzimní. Zasytí to na dlouho, zahřeje a člověk si opravdu luxusně pochutná...Mimochodem, teď jsem koupila skořici od značky Sonnentor (z ekologického zemědělství, dělají i čaje) a je tak úchvatná, že ji sypu do snídaní po lžičkách. Nevěřila bych, že v tom bude takový rozdíl (oproti klasické ze supermarketu).

      Vymazat
  3. A co zima v kuchyni? můžeme se těšit? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se teď zřejmě transformuju a je to mazec, tak to úplně nezvládám, ale myslím na to! :)Zpětně, vše nejlepší k svátku! :)

      Vymazat
    2. Děkuji za přání! :)
      Už jsem se bála, že to tu navždy zamrzlo. A chtěla bych se zeptat, zda nevíš o nějaké knize, nebo jiném zdroji, kde se píše o stravování podle tradiční čínské medicíny?
      Měj se hezky a ať se ti daří! :)

      Vymazat
    3. Spoustu věcí najdeš na nejrůznějších stránkách - např. http://www.vedomematerstvi.cz/zdravi-a-vyziva/, http://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/harmonicke-stravovani, http://www.zivost.cz/uvedomele-vareni-a-zdrave-stravovani/, z knížek doporučuji např. Čínská medicína - prevence a léčení stravou od Manuely Heider de Jahnsen, nebo třeba Bioabecedář Hanky Zemanové, která bere v potaz principy nejen čínské medicíny. Dále kniha Radost z jídla od V. Strnadelové a J. Zerzána. To je spíše makrobiotika, ale z principů TČM vychází taky. Je toho opravdu hodně :-) Krásný předvánoční čas!

      Vymazat
    4. Moc Ti děkuji za obsáhlou odpověď, okouknu to :-)
      Také přeji klidné Vánoce:)

      Vymazat