neděle 14. října 2012

ITALSKÁ VLNA

Po návratu z italského výletu jsou v mém jídelníčku stále patrné italské tendence. Těstoviny, rizoto, rajčatové pyré, olivový olej, bobkový list, česnek... Rychlost přípravy hraje jako obvykle největší roli. 
Co si naprosto užívám, jsou dýně. Polévky - mixované i nemixované, dýně pečená (na kostky, pokapaná olivovým olejem), restovaná, dušená (v rámci zeleninových směsí), prostě na jakýkoli způsob. Zelenina číslo jedna na podzim a zimu. Recepty s dýní se objeví v dalším článku.


Špagety s listovým špenátem





















Špagety s rajčatovou omáčkou
 


















Špagety aglio olio




















Těstoviny s cuketovo-rajčatovou omáčkou 





















Ingredience:
  • rajčatové pyré
  • rajčata
  • řapíkatý celer
  • cibule
  • cuketa
  • olivy
  • česnek
  • směs koření na špagety










Na pánvi orestujeme cibulku, přidáme zeleninu, zlehka opečeme, zalijeme rajčatovým pyré, přidáme koření a necháme provařit. Chuťově doladíme a smícháme s těstovinami. 

Rizoto s pečenou dýní




















Ingredience:
  • dýně
  • sušená rajčata (nakládaná či suchá)
  • rýže (nejlépe kulatá, Arborio, já použila hnědou, bio)
  • bobkový list
  • cibule
  • česnek
  • zeleninový vývar
  • sůl
Dýni nakrájíme na větší kostky, pokapeme olivovým olejem a pečeme na pečícím papíru cca na 220 stupňů, 45 minut. Na olivovém oleji nebo ghí orestujeme cibulku, česnek, koření a propláchnutou rýži, zalijeme a postupně vaříme (dolíváme vždy, když se vývar vsákne), dokud rýže není měkká. Lze použít i bílé víno. V průběhu přidáme pokrájená sušená rajčata. Pokud jsou nenakládána, dáme je dřív, aby změkly. Na konci s rýží promícháme upečenou dýni.

2 komentáře:

  1. Teď jsem těstovinová takže rozhodně se budu tebou inspirovat :) díky

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá to skvěle! a navíc neděláš jednu z největších chyb českých podniků s těstovinami - neservíruješ je v hlubokém talíři, ale pěkně po Italsku! :)
    Mňam!

    OdpovědětVymazat