neděle 16. září 2012

Pozdní léto - mezidobí prvku země - dle tradiční čínské medicíny

 Po letní fázi ve znamení ohně se nacházíme a v mezidobí elementu země (období země má za úkol vyrovnat a zharmonizovat stav věcí a přichází po každém z ročních období než nastoupí vláda dalšího prvku, v tuto chvíli kovu - podzimu). Tento čas představuje sklizeň úrody, plné využívání toho, čeho jsme dosáhli.V centru naší pozornosti by měl být žaludek, slezina a slinivka, tedy orgány v tomto období aktivní a zvláště citlivé, zastupující orgány země. Jejich hlavním úkolem je trávení a vstřebávání, tj. praktické získávání energie z přijaté stravy. Energetickou rovnováhu žaludku a sleziny poškozuje rychlá konzumace jídla, jídlo ve stresu, zchlazující jídla a chladné nápoje, příliš horké jídlo, káva, přemíra alkoholu, jídlo před spaním a samozřejmě nekvalitní a nepravidelná strava obecně. Naopak příznivě na naše trávení a uvedené orgány působí, jíme-li s chutí a v klidu.
 






















Žaludek (nejcitlivější v říjnu) je spolu s tlustý střevem vnitřní ochranný štít proti nemocem. Žaludek je dle orgánových hodin aktivní mezi 7-9 hodinou ranní. Je dobré v tuto dobu snídat, nejlépe hutné teplé obilné kaše. Potřebná energie se totiž pak v pravý čas dostane ke slezině a poté k dalším orgánům. Pokud nedáme žaludku kvalitní snídani, nejlepší čas uplyne bez užitku. Ostatní orgány čekají, ale již nemohou využít maximálního výkonu svých funkcí v optimálním čase, jelikož chybí potrava. Prakticky všude se dostává pozdě. 
V duševní rovině značí “trávení” životní zkušenosti. Slabý žaludek se vyznačuje neschopností trávit nové životní události s lehkostí. 

Slezina (1. polovina září) hraje rozhodující roli v podpoře imunitního systému. Filtruje krev a odstraňuje spotřebované krvinky. Hromadí krev pro naléhavou spotřebu. Je to jakýsi rezervoár fyzické energie, podle TČM označován za “pramen života pro všechny ostatní orgány”. Slezinu blokuje vlhkost a hleny. 

Oslabená slezina se projevuje chutí na sladké, ovšem cukr je to nejhorší, co v danou chvíli můžeme použít. Jednoduchý cukr je třeba nahradit přirozeně sladkou chutí - zelenina, ovoce (ideálně ve formě lehce tepelně upravené - kompoty, nedoslazované zavařeniny), obilné slady, obiloviny. Sacharidy jsou velmi dobrý a dostatečný přísun cukrů pro začátek dne. Celé zrno slezinu posiluje. Důležité je jíst v klidu a pohodě a potravu kvalitně rozžvýkat (sliny obsahují trávicí enzymy, které nejsou nikde jinde v trávicím traktu). Sliny jsou také přirozenou zásadou, jež tvoří vyrovnané PH v těle.
Slezina vytváří schopnost koncentrace a emoční stabilitu. Lidé se slabou energii sleziny neustále hledají vnější jistotu jako vyrovnání chybějící jistoty v jejich nitru. Člověk s nedostatkem energie QI (či) má tendence k zádumčivosti, mysl se točí v kruzích, zabývá se sám sebou a ztrácí širší pohled na život. 

Slinivka břišní (2. polovina září) patří k hormonálnímu systému těla (inzulín, glukagon). Produkuje enzymy podporující štěpení potravin v tenkém střevě. Jako jediná v celé trávicí soustavě tráví všechny tři složky potravy - bílkoviny, tuky i uhlohydráty. Hraje hlavní roli v rovnováze hladiny krevního cukru. Typickým projevem dysfunkce slinivky je nadýmání. Zatíženým smyslovým orgánem je chuť, která souvisí se slezinou a žaludkem. Projevuje se mimo jiné poruchou tvorby slin a rozpoznáváni chutí. 
Převládající emocí (v případě oslabení) je starost a nadměrné hloubání nad všemi problémy.

Potraviny vhodné pro posílení středu a prvku země:

Obiloviny: rýže, ječmen, špalda, kukuřice
Luštěniny: fazole adzuki, hrách, sojové boby, cizrna
Zelenina: dýně, mrkev, sladké brambory, cibule, červená řepa, kedluben, zelí
Ovoce: meruňky, broskve, švestky, datle, fíky, hrušky, hrozny (zavařujeme, děláme džemy a kompoty s řasou agar agar)
Ostatní: mandle, kuzu, agar-agar, houby shiitake, hlíva ústřičná, lískové ořechy, dýňová a slunečnicová semena, sezam, zázvor, ženšen

Nejvhodnější kuchyňská úprava: krátké povaření (do 10ti minut)


Zdroje: 
http://www.cesminabio.cz/clanky/pet-elementu/pozdni-leto-----obdobi-zaludku--sleziny-a-slinivky------faze--zeme.html 
http://harmolinie.cz/index.php?obsah=vyziva
http://www.vedomematerstvi.cz/news/pozdni-leto-dle-tcm-cas-sleziny-a-zaludku/ 
Lunární kalendář Krásné paní 2012

12 komentářů:

  1. Tak to už vhodně papám :) samá rýže, luštěniny a dýně s mrkví, k svačině hruška.. a koupím si kysané zelí, už nastává ten čas, kdy na něj mám velkou chuť
    Rady ke stravě podle tradiční čínské medicíny jsou spíš veganské? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně teď na podzim se dá říct, že ano :-) Maso bude vhodnější jako zdroj velmi cenné energie v zimě (v malé míře s ním ale nic nezkazíme ani teď, např. vývary jsou skvělá věc) a mléčné výrobky ochlazují a zbytečně zahleňují organismus. Číňané navíc ani nejsou schopni mléko trávit (chybí jim potřebný enzym), takže o mléčných výrobcích v čínské medicíně najdeme zmínku v menší míře. Vyjmenovala jsem hlavně ty léčivé potraviny pro dané období a ty najdeme zejména v říši rostlinné :-)

      Vymazat
    2. Já to nejím vůbec, maso a mléko, to první nechci, to druhé mi nedělá dobře.. jen tak uvažuji, že indická medicína je zase spíš proti masu a mléko si drží zuby nehty :) tak děkuji

      Vymazat
    3. Jojo, vím že nejíš :-) S tou Indií - řekla bych, že tam se tím mlékem ochlazují, jelikož mají jiné teplotní klima. Např. ten jejich jogurtový nápoj lassie. V Číně se potřebují naopak hodně zahřívat (v tom maso funguje velmi dobře).

      Vymazat
    4. To je zajímavá myšlenka.. možná že to tak funguje. Nejraději bych se učila etnologii z pohledu stravování :D tohle mě moc zajímá. Oni zase Indové často koření mléko, a sice to dělají hlavně aby bylo mléko stravitelnější, ale to koření spíš zahřeje ne? Tedy na chvíli, možná odvodní... ty jo jakmile jde o vnitřní procesy, začíná to by moc složité

      Vymazat
    5. No taky jsem si myslela, že ta jejich koření zejména zahřívají. Ale nemusí to tak být. Určitě máš pravdu s tím trávením. O tom jsem už slyšela mnohokrát. Z důvodů tepla a hygienických podmínek - koření zlepšuje stravitelnost a jídlo se nekazí tak rychle. Ale některé druhy koření jako například čili, tělo prudce zahřejí, člověku se otevřou póry, zpotí se a tím se zchladí. Hlavním účinkem je tedy pomoci tělu se tepla zbavit. Studené jídlo naopak tělo stáhne a působí naprosto obráceně. Prvotní účinek je sice ochlazení, ale ten druhý, důležitější, už ne. Takže bůhví, jak to je, je to opravdu složité :-)

      Vymazat
    6. No právě. No já jen mohu říct, že teď nesmím jíst nic, co mě zahřeje a rozproudí, protože jsem zrychlená až moc a prostě ajurvéda mi nadává se zvýšenou pittou :) tak třeba to i bude znamenat, že mi přes zimu nebude taková zima :P Přijde mi zajímavé, že prý pohanka zahřívá, to by člověk na sobě ani nezpozoroval :)

      Vymazat
    7. Tak to buď ráda, že nepotřebuješ zahřívat. Řekla bych, že to je snažší situace, než obráceně (což je můj případ). Je pravda, že někdy je ta termika jídla zajímavá. Taky jsem se divila, když jsem zjistila, že třeba pohanka zahřívá. Ale musel by ji člověk asi jíst hodně často a ještě třeba pečenou, aby to mělo opravdu rozpoznatelný účinek.

      Vymazat
  2. Ahoj,snad neobtěžuju. Moje mamka má roztroušenou sklerozu a chodila k panu Frejovi v Praze co lečí ajurvédou. Takže věřim,že to pomáhá a má to smysl. Ale chtěla bych se zeptat. Poslední půl rok jsem pořád bez energie,nemůžu se k ničemu ,,dokopat", pořád jsem unavená, často mě bolí hlava. Mohla bys mi prosím poradit,na co se zaměřit? Je možné, že na tom má podíl psychika? Jsem ve vztahu,ze kterého chci pryč,ale bohužel s e ani k tomu nemůžu ,,dokopat". Budu ráda za jakoukoli radu.

    Měj se krásně

    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veroniko, vůbec neobtěžuješ! Díky za dotaz. Vážím si Tvé důvěry. Pokusím se odpovědět dle svých zkušeností a znalostí :-)

      Samozřejmě z Tvého stručného popisu nedojdu ke konkrétnímu a jednoznačnému závěru. Příčin a souvislostí může být mnoho, často se jedná o delší proces, než člověk pochopí, kde je „kámen úrazu“.

      Začnu psychickou stránkou věci. Psychika je vždy důležitá a pokud je tam nějaký nesoulad, dlouhodobá nespokojenost či stres, ve fyzické rovině se to rozhodně projevit může (spíš bych řekla, že musí, je to jen otázka času). Řešení však nemusí být vůbec snadné. Já sama se sebou taky velmi často bojuji. Jak asi víš z článků, začala jsem navštěvovat psychoterapie, protože si myslím, že je to skvělá věc a může člověka hodně posunout. Z těch dalších „jednodušších“ kroků, které mně osobně pomáhají, je to setkávání s blízkými lidmi a komunikace. Prostě o věcech mluvím, rozebírám je a když to nejde, píšu si deníky. Tím nad věcmi a svými pocity získám určitý nadhled, který člověku za normálních okolností chybí. Další důležitou věcí kromě zdravě fungujících vztahů, které člověka naplňují (což je těžší realizovat, než by si člověk myslel), včetně vztahu k sobě samé, je činnost, která Tě naplňuje. Každý den dělat něco, co Tě baví. Když se to neděje, život člověka zkrátka ubíjí a bere mu energii.

      Co se týče nespokojenosti ve vztahu, je těžké poradit. Je to velmi citlivé a individuální. Posoudit, zda Tě vztah naplňuje, můžeš jen Ty. Doporučím snad jen na své rozhodnutí nespěchat a pečlivě zvažovat „pro“ a „proti“. Je obtížné stanovit hranici, kdy už člověk není ochoten akceptovat partnera takového, jaký je, a raději zkusit hledat jinde. S tímto problémem se taky někdy potýkám. Pokud pak ale člověk rozhodnutí o ukončení vztahu udělá, mělo by být pevné a důsledné.
      To, že se člověk bojí nefunkční vztah ukončit může mít důvody i v sebedůvěře, ve strachu být sám. Tím, že budeš poznávat sebe sama (skrze různé věci) a pracovat na sobě, budeš si časem i víc důvěřovat a pak i lépe schopna se postavit na vlastní nohy, sama za sebe. Říkám to opravdu velmi zjednodušeně. Situace může být třeba jiná a mnohem komplikovanější. Také si uvědomuji, že je jednoduché věci říct, ale mnohem těžší je realizovat.

      Důležité je popřemýšlet nad tím, co předcházelo tomuto stavu „nedostatku energie“ a co by tedy mohlo být příčinou této změny.

      Vymazat
    2. Únava může být také důsledek zanesení organismu. Nevím, v jakém prostředí žiješ a jak se stravuješ, ale obecně do sebe vpravujeme spoustu látek, které pak v určitém množství mohou tělo zatěžovat a působit neplechu. Kroky v úpravě životosprávy směrem k lepšímu tedy určitě nic nezkazíš.
      Zaměřila bych se na kvalitní krátce tepelně upravenou zeleninu, polévky, obecně lehčí stravu (zařadit rýži, kroupy, cizrnu, jáhly, pohanku, fazolky adzuki), méně mléčných výrobků (případně jen kysané nápoje a čerstvé sýry), omezit kávu a alkohol, limonády, sladkosti, průmyslově zpracované výrobky obecně (různé dochucovací prostředky, instantní pokrmy, omáčky, kořenící směsi,…), příliš slané jídlo, uzeniny (mimo kvalitní vysokoprocentní šunky)... Skvělá věc pro posílení organismu, imunity a doplnění energie jsou tzv. dlouhé polévky. Mohou být jak zeleninové (vaříme 2-4 hodiny) tak masové, které se mohou vařit na co nejmírnějším plameni 8 -12 hodin. Polévka se dochutí mořskou solí a řasami (zdroj minerálů). Vyvařené ingredience se pak vyhodí a zůstane cenný vývar, který lze doplnit např. o čerstvý zázvor, česnek, ciblku či zeleninu – dle chuti. Tato polévka působí jako zdroj energie zejména pro ledviny, ve kterých sídlí energie jak vrozená, tak získaná, a zejména u žen bývá oslabena už od narození. Vyčerpávající životní styl, který v dnešní době často vedeme, jim taky nepřidává.
      Důležité je, aby Ti stále chutnalo. Není třeba všechno měnit od základů a rychle. Stačí postupné malé kroky. Doporučuji pít japonské čaje – Hojicha, Kukicha ze zeleného čaje bancha (k dostání v obchodech se zdravou výživou), které jsou zásadotvorné a obsahují spoustu minerálů. Dále doporučuji si domů pořídit švestičky umeboshi a dělat si nápoj z malého kousku švestičky a horké vody. Pokud ti chuťové buňky dovolí, používat miso (opět, zalévat horkou vodou, či přidávat lžičku do polévky). Toto vše pomáhá odkyselení organismu a obsahuje spoustu cenných látek. Z těchto nenápadných „zázračných“ doplňků doporučuji ještě kořen kuzu (k zahušťování) a řasu agar-agar (působí podobně jako želatina, dobré třeba do ovocných kompotů).
      Nedoporučuji velké množství syrové zeleniny a studených nápojů. Zbytečně se tím oslabuje zažívání a celé tělo. Lepší je přes den popíjet teplé neslazené čaje a vodu bez bublin. Tam bych nešetřila. Není dobré ledviny zahltit čtyřmi litry vody denně, ale zhruba pod 2 litry bych nešla. Zvláště takto při únavě a bolestech hlavy. Pokud člověk užívá nějaké doplňky, je o to důležitější pít hodně.

      Pozoruj, co Ti dělá dobře (jak v jídle, tak v životě), zapisuj si to. Věnuj se sobě, poznávej se. Zní to možná zvláštně, ale věř mi, je to velmi důležité. Mnohdy zjistíme, že vlastně sami sebe ani neznáme, nepřijímáme se, snažíme se přiblížit nějaké ideální představě o sobě, což nás ve výsledku stojí spoustu sil.

      Dbej na dostatečný odpočinek a kvalitní spánek. Každé pracovní vypětí by mělo být kompenzováno adekvátní relaxací.

      Hledej, v čem se realizuješ, co Tě baví a tím naplňuj svůj čas. Může to trvat, ale vyplatí se to.

      Určitě nezapomínej na pohyb. Existuje řada speciálních cvičení na zvýšení energie (Qi Gong, Tai Ji), ale nejlepší pohyb je ten, který Tě baví. Navíc pohyb působí blahodárně vždycky. Naprostým základem vhodným téměř pro každého, je chůze.

      Tolik ve zkratce, co jsem chtěla alespoň zmínit. Určitě napiš, pokud Ti něco nebude jasné (klidně do mailu). Jednou z dalších možností je navštívit odborníky, ať již na poli nějaké z východních medicín, nebo někoho jiného. Existuje řada doplňků, které by Ti s únavou mohly pomoci (napadají mne výrobky Energy, čínské byliny, chlorela, mladý ječmen, atd.). Je docela dobře možné, že Tvoje tělo by chtělo nejprve vyčistit a pak teprve posilovat. Opravdu si ale netroufám střílet od boku a doporučovat Ti nějaké konkrétní samospásné produkty (to není žádný z nich). K tomu je třeba hlubší zkoumání Tvé situace a zdravotního stavu, aby se zvolilo něco opravdu Tobě na míru, ale taky spolu s dalšími poradami, jako komplexní řešení.

      Vymazat
    3. miso:
      http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/miso-pro-ochuceni-polevek/
      tzv. dlouhá polévka:
      http://www.medicina-kosmetika-leky.cz/cs/112-cinska-medicina-dlouha-polevka
      kuzu:
      http://www.slunecnice-cb.cz/slunecnice-cb/7-O-LECIVYCH-POTRAVINACH/60-KUZU
      švestičky umeboshi:
      http://www.vedomematerstvi.cz/news/svesticky-umeboshi/

      Přeji hodně energie a krásné dny!

      Lucka

      Vymazat