tag:blogger.com,1999:blog-8315325285978444650.post7785927478604336219..comments2020-12-22T00:45:29.118+01:00Comments on bioARCHITEKTKA: Pozdní léto - mezidobí prvku země - dle tradiční čínské medicínybioARCHITEKTKAhttp://www.blogger.com/profile/04669282776437800357noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-8315325285978444650.post-9417753179868526462012-09-17T20:32:09.470+02:002012-09-17T20:32:09.470+02:00Tak to buď ráda, že nepotřebuješ zahřívat. Řekla b...Tak to buď ráda, že nepotřebuješ zahřívat. Řekla bych, že to je snažší situace, než obráceně (což je můj případ). Je pravda, že někdy je ta termika jídla zajímavá. Taky jsem se divila, když jsem zjistila, že třeba pohanka zahřívá. Ale musel by ji člověk asi jíst hodně často a ještě třeba pečenou, aby to mělo opravdu rozpoznatelný účinek.bioARCHITEKTKAhttps://www.blogger.com/profile/04669282776437800357noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8315325285978444650.post-7127973542284788742012-09-17T20:28:21.248+02:002012-09-17T20:28:21.248+02:00miso:
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/miso-pro-o...miso: <br />http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/miso-pro-ochuceni-polevek/<br />tzv. dlouhá polévka: <br />http://www.medicina-kosmetika-leky.cz/cs/112-cinska-medicina-dlouha-polevka<br />kuzu: <br />http://www.slunecnice-cb.cz/slunecnice-cb/7-O-LECIVYCH-POTRAVINACH/60-KUZU<br />švestičky umeboshi:<br />http://www.vedomematerstvi.cz/news/svesticky-umeboshi/<br /><br />Přeji hodně energie a krásné dny!<br /><br />Lucka<br />bioARCHITEKTKAhttps://www.blogger.com/profile/04669282776437800357noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8315325285978444650.post-68130820690687726772012-09-17T20:28:03.292+02:002012-09-17T20:28:03.292+02:00Únava může být také důsledek zanesení organismu. N...Únava může být také důsledek zanesení organismu. Nevím, v jakém prostředí žiješ a jak se stravuješ, ale obecně do sebe vpravujeme spoustu látek, které pak v určitém množství mohou tělo zatěžovat a působit neplechu. Kroky v úpravě životosprávy směrem k lepšímu tedy určitě nic nezkazíš. <br />Zaměřila bych se na kvalitní krátce tepelně upravenou zeleninu, polévky, obecně lehčí stravu (zařadit rýži, kroupy, cizrnu, jáhly, pohanku, fazolky adzuki), méně mléčných výrobků (případně jen kysané nápoje a čerstvé sýry), omezit kávu a alkohol, limonády, sladkosti, průmyslově zpracované výrobky obecně (různé dochucovací prostředky, instantní pokrmy, omáčky, kořenící směsi,…), příliš slané jídlo, uzeniny (mimo kvalitní vysokoprocentní šunky)... Skvělá věc pro posílení organismu, imunity a doplnění energie jsou tzv. dlouhé polévky. Mohou být jak zeleninové (vaříme 2-4 hodiny) tak masové, které se mohou vařit na co nejmírnějším plameni 8 -12 hodin. Polévka se dochutí mořskou solí a řasami (zdroj minerálů). Vyvařené ingredience se pak vyhodí a zůstane cenný vývar, který lze doplnit např. o čerstvý zázvor, česnek, ciblku či zeleninu – dle chuti. Tato polévka působí jako zdroj energie zejména pro ledviny, ve kterých sídlí energie jak vrozená, tak získaná, a zejména u žen bývá oslabena už od narození. Vyčerpávající životní styl, který v dnešní době často vedeme, jim taky nepřidává.<br />Důležité je, aby Ti stále chutnalo. Není třeba všechno měnit od základů a rychle. Stačí postupné malé kroky. Doporučuji pít japonské čaje – Hojicha, Kukicha ze zeleného čaje bancha (k dostání v obchodech se zdravou výživou), které jsou zásadotvorné a obsahují spoustu minerálů. Dále doporučuji si domů pořídit švestičky umeboshi a dělat si nápoj z malého kousku švestičky a horké vody. Pokud ti chuťové buňky dovolí, používat miso (opět, zalévat horkou vodou, či přidávat lžičku do polévky). Toto vše pomáhá odkyselení organismu a obsahuje spoustu cenných látek. Z těchto nenápadných „zázračných“ doplňků doporučuji ještě kořen kuzu (k zahušťování) a řasu agar-agar (působí podobně jako želatina, dobré třeba do ovocných kompotů). <br />Nedoporučuji velké množství syrové zeleniny a studených nápojů. Zbytečně se tím oslabuje zažívání a celé tělo. Lepší je přes den popíjet teplé neslazené čaje a vodu bez bublin. Tam bych nešetřila. Není dobré ledviny zahltit čtyřmi litry vody denně, ale zhruba pod 2 litry bych nešla. Zvláště takto při únavě a bolestech hlavy. Pokud člověk užívá nějaké doplňky, je o to důležitější pít hodně.<br /><br />Pozoruj, co Ti dělá dobře (jak v jídle, tak v životě), zapisuj si to. Věnuj se sobě, poznávej se. Zní to možná zvláštně, ale věř mi, je to velmi důležité. Mnohdy zjistíme, že vlastně sami sebe ani neznáme, nepřijímáme se, snažíme se přiblížit nějaké ideální představě o sobě, což nás ve výsledku stojí spoustu sil.<br /><br />Dbej na dostatečný odpočinek a kvalitní spánek. Každé pracovní vypětí by mělo být kompenzováno adekvátní relaxací.<br /><br />Hledej, v čem se realizuješ, co Tě baví a tím naplňuj svůj čas. Může to trvat, ale vyplatí se to.<br /><br />Určitě nezapomínej na pohyb. Existuje řada speciálních cvičení na zvýšení energie (Qi Gong, Tai Ji), ale nejlepší pohyb je ten, který Tě baví. Navíc pohyb působí blahodárně vždycky. Naprostým základem vhodným téměř pro každého, je chůze.<br /><br />Tolik ve zkratce, co jsem chtěla alespoň zmínit. Určitě napiš, pokud Ti něco nebude jasné (klidně do mailu). Jednou z dalších možností je navštívit odborníky, ať již na poli nějaké z východních medicín, nebo někoho jiného. Existuje řada doplňků, které by Ti s únavou mohly pomoci (napadají mne výrobky Energy, čínské byliny, chlorela, mladý ječmen, atd.). Je docela dobře možné, že Tvoje tělo by chtělo nejprve vyčistit a pak teprve posilovat. Opravdu si ale netroufám střílet od boku a doporučovat Ti nějaké konkrétní samospásné produkty (to není žádný z nich). K tomu je třeba hlubší zkoumání Tvé situace a zdravotního stavu, aby se zvolilo něco opravdu Tobě na míru, ale taky spolu s dalšími poradami, jako komplexní řešení.bioARCHITEKTKAhttps://www.blogger.com/profile/04669282776437800357noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8315325285978444650.post-51200132061656446102012-09-17T20:27:20.728+02:002012-09-17T20:27:20.728+02:00Ahoj Veroniko, vůbec neobtěžuješ! Díky za dotaz. V...Ahoj Veroniko, vůbec neobtěžuješ! Díky za dotaz. Vážím si Tvé důvěry. Pokusím se odpovědět dle svých zkušeností a znalostí :-)<br /><br />Samozřejmě z Tvého stručného popisu nedojdu ke konkrétnímu a jednoznačnému závěru. Příčin a souvislostí může být mnoho, často se jedná o delší proces, než člověk pochopí, kde je „kámen úrazu“.<br /><br />Začnu psychickou stránkou věci. Psychika je vždy důležitá a pokud je tam nějaký nesoulad, dlouhodobá nespokojenost či stres, ve fyzické rovině se to rozhodně projevit může (spíš bych řekla, že musí, je to jen otázka času). Řešení však nemusí být vůbec snadné. Já sama se sebou taky velmi často bojuji. Jak asi víš z článků, začala jsem navštěvovat psychoterapie, protože si myslím, že je to skvělá věc a může člověka hodně posunout. Z těch dalších „jednodušších“ kroků, které mně osobně pomáhají, je to setkávání s blízkými lidmi a komunikace. Prostě o věcech mluvím, rozebírám je a když to nejde, píšu si deníky. Tím nad věcmi a svými pocity získám určitý nadhled, který člověku za normálních okolností chybí. Další důležitou věcí kromě zdravě fungujících vztahů, které člověka naplňují (což je těžší realizovat, než by si člověk myslel), včetně vztahu k sobě samé, je činnost, která Tě naplňuje. Každý den dělat něco, co Tě baví. Když se to neděje, život člověka zkrátka ubíjí a bere mu energii.<br /><br />Co se týče nespokojenosti ve vztahu, je těžké poradit. Je to velmi citlivé a individuální. Posoudit, zda Tě vztah naplňuje, můžeš jen Ty. Doporučím snad jen na své rozhodnutí nespěchat a pečlivě zvažovat „pro“ a „proti“. Je obtížné stanovit hranici, kdy už člověk není ochoten akceptovat partnera takového, jaký je, a raději zkusit hledat jinde. S tímto problémem se taky někdy potýkám. Pokud pak ale člověk rozhodnutí o ukončení vztahu udělá, mělo by být pevné a důsledné. <br />To, že se člověk bojí nefunkční vztah ukončit může mít důvody i v sebedůvěře, ve strachu být sám. Tím, že budeš poznávat sebe sama (skrze různé věci) a pracovat na sobě, budeš si časem i víc důvěřovat a pak i lépe schopna se postavit na vlastní nohy, sama za sebe. Říkám to opravdu velmi zjednodušeně. Situace může být třeba jiná a mnohem komplikovanější. Také si uvědomuji, že je jednoduché věci říct, ale mnohem těžší je realizovat.<br /><br />Důležité je popřemýšlet nad tím, co předcházelo tomuto stavu „nedostatku energie“ a co by tedy mohlo být příčinou této změny. bioARCHITEKTKAhttps://www.blogger.com/profile/04669282776437800357noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8315325285978444650.post-82360972905686352622012-09-17T00:17:43.276+02:002012-09-17T00:17:43.276+02:00Ahoj,snad neobtěžuju. Moje mamka má roztroušenou s...Ahoj,snad neobtěžuju. Moje mamka má roztroušenou sklerozu a chodila k panu Frejovi v Praze co lečí ajurvédou. Takže věřim,že to pomáhá a má to smysl. Ale chtěla bych se zeptat. Poslední půl rok jsem pořád bez energie,nemůžu se k ničemu ,,dokopat", pořád jsem unavená, často mě bolí hlava. Mohla bys mi prosím poradit,na co se zaměřit? Je možné, že na tom má podíl psychika? Jsem ve vztahu,ze kterého chci pryč,ale bohužel s e ani k tomu nemůžu ,,dokopat". Budu ráda za jakoukoli radu.<br /><br />Měj se krásně<br /><br />VeronikaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8315325285978444650.post-52184315241941956222012-09-16T18:26:08.645+02:002012-09-16T18:26:08.645+02:00No právě. No já jen mohu říct, že teď nesmím jíst ...No právě. No já jen mohu říct, že teď nesmím jíst nic, co mě zahřeje a rozproudí, protože jsem zrychlená až moc a prostě ajurvéda mi nadává se zvýšenou pittou :) tak třeba to i bude znamenat, že mi přes zimu nebude taková zima :P Přijde mi zajímavé, že prý pohanka zahřívá, to by člověk na sobě ani nezpozoroval :)Kris Tozkousnehttps://www.blogger.com/profile/01979976698996358305noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8315325285978444650.post-70961925869018103282012-09-16T15:46:51.009+02:002012-09-16T15:46:51.009+02:00No taky jsem si myslela, že ta jejich koření zejmé...No taky jsem si myslela, že ta jejich koření zejména zahřívají. Ale nemusí to tak být. Určitě máš pravdu s tím trávením. O tom jsem už slyšela mnohokrát. Z důvodů tepla a hygienických podmínek - koření zlepšuje stravitelnost a jídlo se nekazí tak rychle. Ale některé druhy koření jako například čili, tělo prudce zahřejí, člověku se otevřou póry, zpotí se a tím se zchladí. Hlavním účinkem je tedy pomoci tělu se tepla zbavit. Studené jídlo naopak tělo stáhne a působí naprosto obráceně. Prvotní účinek je sice ochlazení, ale ten druhý, důležitější, už ne. Takže bůhví, jak to je, je to opravdu složité :-)bioARCHITEKTKAhttps://www.blogger.com/profile/04669282776437800357noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8315325285978444650.post-46700352027146625222012-09-16T15:13:16.951+02:002012-09-16T15:13:16.951+02:00To je zajímavá myšlenka.. možná že to tak funguje....To je zajímavá myšlenka.. možná že to tak funguje. Nejraději bych se učila etnologii z pohledu stravování :D tohle mě moc zajímá. Oni zase Indové často koření mléko, a sice to dělají hlavně aby bylo mléko stravitelnější, ale to koření spíš zahřeje ne? Tedy na chvíli, možná odvodní... ty jo jakmile jde o vnitřní procesy, začíná to by moc složité Kris Tozkousnehttps://www.blogger.com/profile/01979976698996358305noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8315325285978444650.post-31690295298320330002012-09-16T13:37:02.984+02:002012-09-16T13:37:02.984+02:00Jojo, vím že nejíš :-) S tou Indií - řekla bych, ž...Jojo, vím že nejíš :-) S tou Indií - řekla bych, že tam se tím mlékem ochlazují, jelikož mají jiné teplotní klima. Např. ten jejich jogurtový nápoj lassie. V Číně se potřebují naopak hodně zahřívat (v tom maso funguje velmi dobře). bioARCHITEKTKAhttps://www.blogger.com/profile/04669282776437800357noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8315325285978444650.post-66080738870669951932012-09-16T13:31:17.689+02:002012-09-16T13:31:17.689+02:00Já to nejím vůbec, maso a mléko, to první nechci, ...Já to nejím vůbec, maso a mléko, to první nechci, to druhé mi nedělá dobře.. jen tak uvažuji, že indická medicína je zase spíš proti masu a mléko si drží zuby nehty :) tak děkujiKris Tozkousnehttps://www.blogger.com/profile/01979976698996358305noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8315325285978444650.post-85423626633256295682012-09-16T13:11:58.311+02:002012-09-16T13:11:58.311+02:00Vlastně teď na podzim se dá říct, že ano :-) Maso ...Vlastně teď na podzim se dá říct, že ano :-) Maso bude vhodnější jako zdroj velmi cenné energie v zimě (v malé míře s ním ale nic nezkazíme ani teď, např. vývary jsou skvělá věc) a mléčné výrobky ochlazují a zbytečně zahleňují organismus. Číňané navíc ani nejsou schopni mléko trávit (chybí jim potřebný enzym), takže o mléčných výrobcích v čínské medicíně najdeme zmínku v menší míře. Vyjmenovala jsem hlavně ty léčivé potraviny pro dané období a ty najdeme zejména v říši rostlinné :-)bioARCHITEKTKAhttps://www.blogger.com/profile/04669282776437800357noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8315325285978444650.post-1954841031483582732012-09-16T12:44:13.518+02:002012-09-16T12:44:13.518+02:00Tak to už vhodně papám :) samá rýže, luštěniny a d...Tak to už vhodně papám :) samá rýže, luštěniny a dýně s mrkví, k svačině hruška.. a koupím si kysané zelí, už nastává ten čas, kdy na něj mám velkou chuť<br />Rady ke stravě podle tradiční čínské medicíny jsou spíš veganské? :)Kris Tozkousnehttps://www.blogger.com/profile/01979976698996358305noreply@blogger.com