sobota 27. dubna 2013

MRKVOVÁ POLÉVKA

Geniální věc... Mrkev mám doma skoro pořád, polévka je do čtvrt hodiny hotová a v žaludku přímo hladí. Takže se hodí i v případě, že nám třeba zrovna není dobře. Navíc jde o jídlo veganské a bezlepkové...




















 Ingredience:
  • mrkev
  • cibule
  • červená čočka
  • sůl
  • sojová omáčka
  • sušený zázvor
  • nové koření
  • kari
  • dobromysl    
Na oleji orestujeme cibulku, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme koření - sušený zázvor, nové koření, sůl, dobromysl, kari... Tohle je zrovna moje náladová kombinace, ale polévka je natolik neutrální, že snese širokou škálu různých chutí, nebojte se experimentovat a využijte třeba čerstvé bylinky.
Jakmile začne polévka vařit, přidáme propláchnutou červenou čočku (není nutné) a vaříme cca 10 minut, aby mrkev změkla. Pak rozmixujeme, necháme znovu povařit, aby se chutě krásně spojily a podle potřeby ještě dochutíme třeba sojovou omáčkou (Tamari, Shoyu), polévkovým kořením, chili, citronovou šťávou, co kdo má rád... 
Když dáme zeleniny hodně, vznikne hutnější krém. Lze podávat i s troškou jogurtu nebo kysané smetany. 

Žádné komentáře:

Okomentovat