- pít horkou vodu, zázvorový čaj, bylinné čaje a svařené víno, vynechat studené nápoje
- být stále v teple
- dělat si horké koupele nohou
- jíst silné vývary z kořenové zeleniny, masa a luštěnin
- jíst fazolky adzuki (podpora ledvin)
- minimalizovat v jídelníčku syrové ovoce a zeleninu
- jídlo tepelně upravovat (dusit, péct)
- snídat teplé obilné kaše
- jíst hodně kvašené zeleniny (pickles, kysené zelí)
- dostatečně spát
Zajímalo, proč jíst hodně kvašené zeleniny a proč ne nopak syrové ovoce a zeleninu.
OdpovědětVymazatSyrová zelenina a ovoce v zimě velmi ochlazuje (zvláště tropické druhy - mandarinky, pomeranče, grepy, výjimkou je citron). Měli bychom je jíst, když rostou - na jaře a v létě, tehdy pro nás mají největší přínos. Kvašená zelenina je oproti tomu ideální zimní náhradou té čerstvé sezónní v létě. Obsahuje cenné bakterie mléčného kvašení, které jsou perfektní na trávení, a spoustu vitamínu C. V zimě bychom opět měli konzumovat to, co je k dispozici - uskladněnou zeleninu - mrkev, cibuli, česnek, zelí, dýni,...K tomu zahřívání a ochlazování - tenhle termický vliv bere v potaz čínská medicína. Rozlišujeme věci reálně studené/teplé a s tzv. ochlazujícím/zahřívacím účinkem. Některé věci můžou být sice teplé teplotou, ale účinek mohou mít opačný. Když se pak v zimě 'ochlazujeme', zbytečně se připravujeme o energii (dle čínské terminologie zvanou ČCHI, ale můžeme ji říkat i jinak). Oslabujeme ledivny i jiné orgány a více nám hrozí nachlazení a jiné neduhy.
Vymazat