O
jednom z minulých víkendu jsem si užívala, že mám konečně čas i na
vaření a snažila se ukuchtit něco zdravého. Nepovedlo se to tedy ve
všech případech, ale i tak jsem si moc pochutnala. V týdnu jsem si
nakoupila spoustu různých surovin, abych občas mohla zkusit něco
zdravého upéct. Většinou různé alternativy zdravých sladidel. Konkrétně -
rýžový slad, jablečnou koncentrovanou šťávu, datlový sirup a pšeničný
sirup. Doplnila jsem zásoby kukuřičného škrobu a kuzu (kdo nezná -
takové bílé hrudky, škrob z kořene, velmi cenné, užívá se jako lék, ale
je dost drahý) a taky některých obilovin. V neděli jsem zkusila upéct
čokoládové cuketové muffiny (veganskou, makrobiotickou variantu). Recept
vypadal velmi nadějně, tak jsem se těšila na výsledek. Ovšem byla to
katastrofa. Něco jsem udělala špatně, protože muffiny, které měly být po
20 minutách hotové, si vytvořily neuvěřitelně tvrdou krustu a uvnitř
zůstávaly neupečené. A to i po mnohem delším čase v troubě. Navíc mi
samozřejmě úplně splaskly. Plech byl možná trošku výš, než měl být.
Nevím, jestli to mohlo být tím, že se na povrchu upekly moc rychle.
Nemáte s tím zkušenost? Mrzí mě to, jelikož tam byly samé dobré
suroviny. Muffiny nakonec téměř všechny skončily v koši. Jojo, i takhle
to někdy dopadne :-) Šikovná jsem...
Naštěstí v těch dalších případech jsem byla úspěšnější. Hlavně cuketová polévka je prostě závislost. A je neuvěřitelně rychlá, zkuste :-)
Krémová cuketová polévka s kari
Ingredience:
- cuketa (já použila 1/2 větší cukety) - množství si uzpůsobit podle potřeby a požadavku hustoty polévky
- 1 - 2 větší brambory (nemusí být)
- 3 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- kari
- sůl/polévkové koření (Solčanka)
- sojová omáčka Tamari
- ghí (přepuštěné máslo)/olej na restování
- pepř
Cuketu
oloupeme, odstraníme měkký střed s jadérky (pokud jsou to malé cuketky,
tak bych je použila celé, se středem i slupkou) a nakrájíme na kostky.
Stejně tak na kostičky si připravíme bramboru. Na ghí nebo oleji zpěníme
cibulku a přidáme cuketu i bramboru. Necháme tak deset mnut restovat,
přidáme koření a zalijeme horkou vodou. Vaříme min 10 minut, aby vše
bylo hodně měkké. V průběhu vaření přidáme česnek. Nakonec rozmixujeme
tyčovým mixérem a doladíme ochucení, klidně třeba sojovou omáčkou
Tamari. Navrch můžeme zdobit "zelení".
Rýžové nudle se zeleninou a ořechovým tofu
Ingredience:
- zelenina dle libosti (cibule, česnek, pórek, mrkev, řapíkatý celer, cuketu, čínské zelí, kedluben...)
- Tempeh/tofu (ořechové k sehnání v drogerii DM)
- rýžové nudle
- kari či jiné koření dle libosti
- sojová omáčka Tamari
Rýžové
nudle uvaříme dle návodu v osolené vodě. Na pánvičce si orestujeme
cibulku a přidáme zeleninu (začneme s nejtvrdším druhem). Restujeme
krátce, aby zelenina zůstala křupavá, přidáme koření. Nakonec můžeme
zeleninu podlít a zahustit např. pomocí kořene kuzu (nebo kukuřičného
škrobu apod.). Získáme tak trošku omáčky a výsledek není tolik suchý. Zkoušejte i jiné obměny, různé druhy zeleniny, masové i nemasové varianty, s mořskými plody či houbami. V létě opravdu skvělá, lehká a rychlá věc.
Kroupy se zelenými fazolkami a tofu
Ingredience:
- ječné kroupy velké
- zelené fazolky
- mrkev
- tofu
- cibule
- koření adžika
- omáčka Tamari
Postup
opět velice jednoduchý (u mě to ani jinak nejde, pokud by recepty
trvaly dlouho, v té kuchyni bych asi umřela :). Kroupy si uvaříme zvlášť
do měkka (cca půl hodiny varu, možná i déle, mohou být klidně uvařeny i
trochu víc, záleží na vás). Na pánvičce si orestujeme cibulku, přidáme
nakrájené fazolky s tofu, přidáme koření a restujeme do požadované
měkkosti (u fazolek cca 15 minut). Podle potřeby občas můžeme lehce
podlít. Ke konci vmícháme uvařené kroupy a ještě podle potřeby dochutíme
omáčkou Tamari.
Na závěr ještě ukázka úplně jednoduché, ale výborné večeře. Kváskový chléb s máslem a pažitkou a vařená kukuřice.
Už jenom podle těch fotek se olizuju až za ušima. A mlátím se do hlavy, že já bloud jsem si zničila tyčový mixér a nemůžu si tím pádem dělat ty skvělé krémové polévky :(. Ta cuketová musí být opravdu vynikající, a co teprve na podzim polévka z dýně hokkaido!
OdpovědětVymazatZelné fazolky jsou poslední dobou mou závislostí, dnes jsem je zrovna obědvala s cibulkou, česnekem, tempehem a brambory.
A otázka do pranice - jak to děláš, že se ti ty rýžové nudle neslepí? Mě se pokaždé, ať se snažím jak se snažím, vždycky slepí (někdy víc, někdy míň) a pak se do nich špatně zamíchává ten zbytek.
Některé druhy rýžových nudlí se mi taky lepily. Možná vyzkoušej jinou značku. Já jsem nedávno narazila na thajské nudle First Dragon (červeno-průhledný obal, pokusím se vyfotit) a jsem moc spokojená. Objevila jsem je ve "zdravé výživě". Předtím jsem zkoušela některé druhy od Vietnamců, ale nebylo to ono. Dobře se připravují. Jsou akorát uvařené, ne rozvařené, ale zároveň měkké. Dřív se mi vždycky zdálo, že jsem na povrchu mazlavé a uvnitř ještě tuhé. Většinou je hned po uvaření propláchnu studenou a pak zamíchám do té zeleninové směsi. Je lepší to udělat hned. Když je člověk nechá ležet, slepit se trošku můžou...Jo a promíchávat při vaření. Pokud se pořád budou lepit, možná bych zkusila vařit s kapkou oleje.
Vymazatdoporučuju ještě web "Jíme jinak", taky bezva inspirace jako zde :-) Kristýna H.
OdpovědětVymazatZnám, znám, "Jíme jinak" je moc fajn :-)
Vymazat:-) že mě to vlastně vůbec nepřekvapuje K.
Vymazat