sobota 29. března 2014

CO JÁ A VÝŽIVA V POSLEDNÍ DOBĚ?

Baví mě sledovat můj vývoj z hlediska stravování a výživy. Nikdy jsem nebyla extrémista, nikdy na mě nefungoval zákaz ničeho, radikální změny, svoje zvyklosti měním pomalu, průběžně, zažívám si nové a nové věci, neustále poznávám, co mému tělu dělá dobře a vytvářím si tak svůj specifický životní styl. Poářád se učím a dělám vždy jen to, co mě baví, jím co mi chutná. Je v tom radost a tetelení se - z toho jak dobré a zdravé zároveň jídlo může být. Nejdůležitější stále zůstává nebýt otrokem nějakého režimu. Prostě žít. Postupem času se mi mění chuťě a víc vnímám, jak tělo reaguje. Potraviny, které mi v jednu chvíli nechutnají a jejich použití vidím jako nereálné, se později naprosto přirozeně stanou součástí mého jídelníčku. A tak je to dobře, všechno má svůj čas. 

Za poslední půlrok se  můj jídelníček zase posunul. Téměř zmizely sýry (a světe div se, nechybí mi!), maso zůstává, ale jen tak jednou za týden či dva někde mimo domov. Samotnou mě ani nenapadne jej koupit a doma připravit. Velmi jsem omezila pečivo, objevuji kouzlo obilných placek a palačinek s nejrůznějšími semínky. Dělá mi dobře teplé jídlo a kaše. Jím mnohem více tepelně upravené zeleniny, ale i syrové, hlavně listové (rukola, špenát, polníček, saláty). Kvašená zelenina je na mém talíři denně. Stále jím domácí vajíčka od babičky, ale snažím se je hodně míchat se zeleninou a nejíst jich moc najednou - tak je mi po nich dobře. Změnila jsem přesvědčení, že večeře musí být chleba s něčím, jelikož je to rychlé, já mám hlad a nemám čas nic připravovat. Baví mě měnit svoje stereotypy a posouvat tak svoje hranice!
Neustále se mě drží kafíčko s mlékem. Je to rituál, je mi po něm dobře na duši a mám na chvliku energii, i když vím, že na dluh... Jsem často unavená a tohle je jeden z prostředků, které mne nakopnou. Ale nijak se nebičuji, veřím, že přijde chvíle, kdy najednou tahle potřeba odezní (a nebo taky ne a nic se nestane). Sem tam si ráda dám  vínko nebo dobrou plzeň.
Jsem oříškovou královnou, mám neustále obrovské zásoby jako veverka a ořechy jsou téměř každý den moje svačinka - jako dárky od rodiny dostávám pytlíčky s para ořechy, kešu, pistáciemi a další. Pro mě geniální varianta :)