neděle 24. března 2013

Z JÍDELNÍČKU

Snídaně

Quinoia + ovesné mléko + kustovnice + kešu + skořice


















Špaldové těstoviny + mák+ máslo + agávový sirup




Jáhly + ovesné mléko + banán + kešu ořechy + kakao + meruňková jádra + skořice

 

pátek 22. března 2013

JARO V NEDOHLEDNU

Tahle zima pro mě byla docela oříšek. Hlavně po psychické stránce jsem musela ustát řadu věcí a poslední co potřebuju je, aby se jaro neustále odkládalo na neurčito. Pokaždé, když se vzbudím do dalšího zamračeného a studeného dne, mám depresi, pokaždé, když se vzbudím do voňavého a slunečného dne, mám euforii. Skoro se ani nepohybuji v žádném neutrálu, existují jen tyto dva extrémy. Moje rozpoložení je zcela závislé na tom, jaké je zrovna ten den počasí a mně se to vůbec nelíbí. Nechci, aby byl můj život řízen tím, jestli zrovna sněží nebo svítí slunce. Jen už mám po zimě takový energetický deficit, že můj mozek reaguje zcela přemrštěně.
Jediné pozitivum, které dokážu shledat na předpovědi pro následujících 14 dnů je, že si to jaro pak opravdu užiju.

Jinak by se mé počínání jednoznačně za jarní označit dalo. Chuť na větší množství zeleniny a ovoce, úklidové záchvaty, touha po pohybu i nadšení vnášet do života nové věci. Když už to tedy jarně venku mnohdy nevypadá, vykompenzuji to alespoň svým přístupem k životu...

Pro jistotu si ještě nějakou chvíli pohlídám zásoby zázvoru, citronů a vitamínů. Rozhodně fajn bude v malém množství kvašená zelenina kvůli vitamínu C. Promyslím si, jaké polévky uvařím (v hledáčku mám mrkvovou se zázvorem, indickou z červené čočky nebo polévky s kari a mungo fazolkami) a saláty odložím na neurčito. S nimi by se to však nemělo přehánět nikdy, neboť syrová zelenina je na trávení dost náročná (zejména ve větším množství) a organismus hodně ochlazuje. Sama se vždycky znovu přesvědčím, že mísa salátu mi dvakrát dobře nedělá (a to už automaticky rezignuji na papriky a neloupanou okurku).

V rámci jarní iluze se začínám obklopovat alespoň bylinkovou zelení za oknem...

oregano












úterý 12. března 2013

BŘEZEN Z POHLEDU TČM - ŽLUČNÍK V HLAVNÍ ROLI


V měsíci březnu si z pohledu tradiční čínské medicíny (TČM) naši pozornost žádá žlučník.Tento orgán podobný váčku o velikosti sedm až osm centimetrů ukládá žluč tvořenou játry, která je vylučována do tenkého střeva (dvanácterníku). Spolu s trávicími šťávami slinivky a tenkého střeva pomáhá rozkládat potravu na chemické směsi, které se následně prolínají přes střevní stěnu do krve. Podráždění žlučníku a žlučových cest se projevuje bolestí v pravém podžebří. Nejčastější komplikací je přítomnost kamenů ve žlučových cestách. Bolest může být provázena tlakem pod hrudní kostí, ztrátou chuti k jídlu, říháním, nadýmáním, pocením, někdy nevolností, zvracením a zvýšenou teplotou. Prvním příznakem poruchy funkční činnosti žlučníku mohou být bolesti velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena z vnější strany, lokty).


Prevence a léčba:

  • eliminace tučných, smažených a silně kořeněných jídel, kouření, alkoholu a kávy (v případě potíží je třeba přísná dieta)
  • pomocnou bylinou při potížích je vlaštovičník (vlaštovičníková tinktura)
  • pití čaje s obsahem hořčin - hořec, řebříček, chmel, zeměžluč, pelyněk
  • funkci žlučníku podporuje lecitin a olej z lněných semínek

pondělí 11. března 2013

PRVNÍ JARNÍ ZMĚNY (NEJEN) V JÍDELNÍČKU

Prvního března uplynul měsíc od mého stěhování. Sídlím teď na Žižkově, mám svůj pokoj a další tři spolubydlící. Asi nemusím popisovat rozdíl mezi variantou, kdy máte svou domácnost, kterou sdílíte s partnerem, a variantou, kdy používáte jednu miniaturní kuchyňku ve čtyřech lidech. Má to svá specifika, ale zvyknout se dá na všechno. Samotnou mě momentálně překvapuje můj stoický klid při pohledu na stav kuchyňské linky po přípravě nějakého jídla (ne mnou)... Beru to jako životní lekci. Když posouvám svoje hranice tolerance, získávám tím neuvěřitelnou svobodu. Nejsem nervózní z úplných prkotin a ušetřenou energii můžu věnovat něčemu smysluplnějšímu.

Poslední měsíce byly opravdu hektické, každý den po práci nějaký plán, setkání, vyřizování... Často jsem jedla venku a o nějakém pravidelném pohybu se nedalo vůbec mluvit. Takové menší zklidnění přichází až teď (a musím si ho opravdu velmi důsledně ordinovat). Moje kondice z podzimu (jestli vůbec nějaká byla) je pryč a v některých partiích něco přibylo. Necítím se tak dobře. A jelikož s jarem přichází příliv nové energie, hodlám ji využít a do svého programu nacpat pravidelný pohyb. Navíc za chvíli už bude počasí na běhání... 

pátek 1. března 2013

JABLEČNÝ ŠTRŮDL ZE ŠPALDOVÉ MOUKY

Vyzkoušela jsem tuhle delikatesu podle receptu Jíme jinak a naprosto předčila má očekávání. Nejen, že se závin dobře vytvářel (což byla jedna z mých zásadních obav), ale i luxusně chutnal, a to aniž bych použila jakékoli sladilo (sladěnku i sladovit jsem z receptu vynechala). Uznávám, že předpokladem jsou sladší jablka. Ale i v opačném případě bychom se s tím se ctí vypořádali, např. některým z obliných sladů či jinými zdravými (či alespoň relativně zdravými) sladidly. Bonusem byla příjemně oříšková chuť těsta. Kam se hrabe těsto listové...






























NOVÝ ZAČÁTEK?

 












Ve vzduchu již klíčí jaro. Velmi pomalu, ale jistě! Po bioarchitektce se ve virtuálním světě během posledních měsíců slehla zem. V tom realném světě ale stále žije :) Jen ty energie přelomu roku ji nějak převálcovaly. 

Přestěhovaná, nezadaná a v nové práci... Zdá se, že začíná úplně jiný život!

A program následujících týdnů či měsíců? Pokračovat v cestě k sobě samé...
- psychoterapie
- jóga, tanec, pohyb
- práce, která mě baví
- lidé, kteří mne obohacují
- jídlo, které léčí
  a BLOG! :-)