středa 27. června 2012

NEMOCNIČNÍ MŇAMKY

Po včerejšku jsem "obohacena" o další zkušenost, tentokrát trošku odjinud. Navštívila jsem totiž svou kamarádku po operaci meziobratlové ploténky, na neurochirurgickém oddělení ve Vinohradské nemocnici. Měla jsem možnost po dlouhé době nakouknout do světa českého nemocničního prostředí. Jen tak zhlehka (z pozice pacienta je to pochopitelně o něčem jiném). A musím se s vámi podělit o jeden postřeh. Tím je nemocniční strava. Čas od času něco zaslechnu od známých, kteří mají osobní zkušenost a je mi jasné, jak to asi vypadá, protože prostě postoj společnosti a státu k věci je takový, jaký je. Sama mám každodenní zkušenost z kantýny z práce (o tom až někdy příště). Samozřejmě skutečnost opět potvrzuje, co jsem předpokládala. A to že stav stravování v nemocnicích je naprosto otřesný. Nebála bych se v tomto případě použít i jiná přídavná jména jako život ohrožující a trestuhodný. Asi jako kdybychom se bavili o stravě dětí. Nechci být v těchto věcech extrémní a prosazovat nesmyslné teorie. Jen si myslím, že člověk nějakým způsobem nemocný MUSÍ mít takovou výživu, která podpoří regenaraci a samoléčící schopnosti organismu a při tom ho nezatíží. Zkrátka potravu, která pomáhá léčit (už tady bychom se asi dostali do žhavé diskuse s doktory a dalšími chytráky, kteří tohle ještě nepochopili - a to, že strava je i lék, ne jen hmota, která má chutnat). Zatímco pacienti dostávají stravu, která tělu nedodá téměř žádné živiny a vlákninu, jen tělo zatíží množstvím nějaké “pahmoty” (konkrétně např. bílou moukou, nekvalitními tuky a masem). Proti masu bych ještě nic neměla (vhodně upravenému), ale to ostatní snad ani nechci komentovat (kobliha, knedlíky, omáčky, margarín light, máslový řízek, maštění). Nehledě na to, že jakási “dietní” strava je podávána jen v případech, kdy má člověk nějaké specifické trávicí či jiné obtíže, a pozření něčeho takového by mu mohlo bezprostředně hodně ublížit nebo udělat špatně. Někdo, kdo už se naučil vnímat člověka celostně (vše souvisí se vším, co sním má vliv na celé tělo, ne jen na trávicí soustavu) se musí chytat za hlavu. Já se tedy chytám.
Nemůžu prostě pochopit, jak je možné, že jídelníčky nemocnic a jídelen všech typů škol od těch mateřských po vysoké jsou padesát let stále stejné (nechutné/nezdravé/životu nebezpečné...)?! Snažme se jako mladá generace šířit osvětu a trpělivě vzdělávat naše příbuzné a známé, ať se to už jednou proboha změní. Kvalitní a zdravé jídlo je přece jeden ze základních předpokladů pro zdravý a kvalitní život. A nemusí to být vůbec tak těžké.

pondělí 25. června 2012

DALŠÍ GURMÁNSKÉ ZÁŽITKY V LEHKÉ HLAVĚ

















Salát z listů čerstvého špenátu a rukoly se sušenými rajčaty, kapary, pečeným česnekem, plátky zauzeného tofu a redukcí z balsamica, parmezán, pečivo 
(tohle je můj horký favorit, až zde budu jíst příště; kombinace pečeného česneku, parmezánu a krásně opečeného uzeného tofu byla prostě neodolatelná)

NAKOUPENO V DM



















  • plátkovaný kokos
Se sušenými produkty z DM mám velmi dobré zkušenosti. Nejsou sice nejlevnější, ale zato velmi kvalitní. Jak už jsem zmiňovala, vedou meruňky a fíky. Kokos je fajn zpestření do ranních kaší.
  • kávička 
Nijak zvlášť nás nenadchla. Jednoznačně vedou kávy z Marks&Spencer. Nebo nějaké jiné kvalitní, fair traid, čerstvě namleté apod.
  • ovocné tyčinky
Ty jsem objevila díky jedné mamince, která je kupovala pro své dítě. Jsou k nalezení právě v sekci s dětským jídlem. Zaujaly mne, takže jsem je vzápětí hned vyzkoušela. Cena je ke dvaceti korunám. Za to obsahují hlavně ovoce a žádný cukr.
  • kypřící prášek bez fosfátů
  • koření na pečené brambory
Vyzkoušeno a je skvělé.
  • křupavé žitné chlebíčky se sýrem a dýňovými semínky

KDE JE MI KONEC

Pracuji, cvičím, procházím se, užívám si sluníčka, pokračuji na svých feng shui projektech, setkávám se s přáteli, výjimečně vařím a vůbec nestíhám svůj blog...V příštím týdnu konečně dovolená, i když její podoba je zatím ve hvězdách. Bude spojena s Karlovými Vary, filmovým festivalem a doufejme velkým množstvím sluníčka, nějakým koupáním a výlety. Další dovolenkování bude v srpnu, zřejmě v Toskánsku, ale to ještě uvidíme. Jsem spokojená...Počasí mi náramně vyhovuje, střídají se teplejší dny s méně teplými, kdy teploty jsou pořád ještě příjemné. Nejsou úmorná vedra a to je moje. Často si teď ordinuji procházky přes Petřín a Starým městem. Tím méně času pak mám samozřejmě na ty činnosti, vyžadující mou přítomnost u PC. Vydržím chvilku a musím ven, jinak bych měla výčitky, že jsem si tak krásného počasí neužila. Také se trošku roztrhl pytel s různými oslavami, grilováním apod. To je skvělé, jen ten jídelníček často stojí za to :-) Alkohol, hodně masa a jiné pochutiny. Většinou se držím zpátky, ale i tak to často odnesu mírným rozhozením zažívání. Daří se mi ale zhruba třikrát do týdne zařazovat intenzivnější cvičení -  tanec, různé video workouty, pilates, jógu, posilování - to mě baví nejvíc, cítit, jak tělo maká a svaly se zpevňují. Ráda bych týdenní frekvenci ještě navýšila a myslím, že výsledky se dostaví (ne že bych chtěla nějak závratně hubnout, ale nějaký ten úbytek tuku by mi slušel :-)). Zatím jen pozoruji celkové zpevnění, lepší pocit a více energie. Když jsme u té energie - jednoznačně nejdůležitějším cílem pro nadcházející dny je chodit spát do 11 hodin (vstávám v 5:40). Jinak jsem pořád v začarovaném kruhu nevyspání a v takovém rozpoložení se mi nechce vůbec do ničeho. Raději tedy spát o hodinu déle a lépe pak využít čas přes den. Jenže jak mě, nočního tvora, donutit chodit spát včas, to nevím...

neděle 17. června 2012

ZELENINA V HLAVNÍ ROLI

Tento týden mi přišla další farmářská bedýnka. Přiznám se, že ještě zdaleka nemám zpracovaný obsah té předešlé, takže se musím činit. Mám totiž na čtvrtek objednanou další a pak už to opravdu nebude kam dávat :-) 



V ZAHRADĚ

Vyskytovat se mimo Prahu, v zahrádce, s kulisou kdákajících slepic, je opravdová vzácnost. Nemohla jsem se nabažit...




sobota 16. června 2012

ČAS

Tento týden svádím boj s časem. A čas vyhrává. Utíká mi mezi prsty a já nejsem schopna ho zkrotit. Minulý víkend jsme byli u rodičů. Čili všechny moje činnosti a domácnost, musely počkat. Člověk pak dorazí v neděli večer do neuklizeného bytu se seznamem věcí v hlavě, které mohl mít za víkend hotové, a před sebou druhý den ráno vstávání v 5:40. V pondělí - dlouhý den (přicházím v 7), to už pak jen stíhám se najíst, trošku si odpočinout a jít spát. Úterý - pedikúra a pivo s kamarádkou. Středa - opět dlouhý den. Ve čtvrtek už je po práci trošku více času, tak si vždy plánuju dost věcí. Jenže přijdu domů a padne na mě taková únava, že bych spala snad týden. Ta postupně opadá, takže kolem desáté už jsem zase jako rybička a když mám jít spát, nechce se mi. Z toho vzniká začarovaný kruh, kdy chodím spát pozdě a jsem pak jsem přes den unavená. Zkrátka poslední dobou spoustu věcí tlačím před sebou a ne a ne je zvládnout. 
Teď o víkendu mám příležitost s něčím pohnout. Zejména se svými feng shui projekty, které mám teď již dva. Už nemám prostor pro další odkládání. Musím kvůli tomu bohužel oželet i návštěvu s grilovačkou u známých. Teď, když se udělalo tak hezky. No ale nutno říct, že takhle jsem to chtěla a jsem ráda, že vůbec nějaké projekty mám. Takže to prostě zvládnu a třeba to nějak vymyslím i procházkou po venku.

Obecně mě nebaví ten model, který mám v hlavě nastavený. Neustálé honění se za danými úkoly a permanentní pocit nedostatku času a neschopnosti vše zvládnout. Chci přehodnotit činnosti, kterými naplňuji svůj čas a vybrat jen ty, které mi za to opravdu stojí. Neplýtvat, nezabíjet čas a zacházet s ním efektivně. Nejdůležitější je, abych všechno dělala tehdy, kdy mám chuť, na 100% a měla z toho radost. A nebýt pořád myšlenkami někde v tramtárii.

Jedno malé doporučení, když budete mít chvíli času a náladu - Pořad Duše K. - rozhovor Jaroslava Duška a MUDr. Jana Hnízdila
Opravdu to stojí za to...

čtvrtek 7. června 2012

FARMÁŘSKÁ BEDÝNKA

Po dlouhém váhání ohledně bedýnek a nakupování zeleniny jsem se rozhodla vyzkoušet kompromis. Bedýnku farmářskou (z těchto stránek http://www.svetbedynek.cz/), která neodpovídá biokvalitě, ale na druhou stranu je od lokálních zemědělců, čerstvá a sezónní. Dnes mi ji přivezli domů, což je mimochodem taky velké plus. Nemusím se s ní odnikud nosit. V tomto případě by se to dost proneslo. Cena i s papírovou taškou a rozvozem je 307,- Kč. Sortiment vidíte na obrázku. Mně se zdá pestrý a množství je v porovnání s biobedýnkou zde: http://bioarchitektka.blogspot.cz/search/label/biozelenina o dost větší. S pravidelným odběrem farmářských bedýnek to tedy vypadá nadějně.




ČTVRTEČNÍ

Druhé volnější odpoledne v tomto týdnu trávím relaxací. Nevím proč, ale vždycky když přijdu domů a začnu být v klidu, padne na mě taková únava, že nedokážu dělat vůbec nic. Tenhle stav opadává s postupujícím večerem, paradoxně. Z toho vyplývá, že jsem si moc úkolů tento týden ze seznamu neodškrtla. Trápit se tím nehodlám. Jen to nesmím nechat zajít příliš daleko.
Mám v zásobě pěknou řádku fotek a námětů na články za poslední týdny, tak se s vámi o některé z nich podělím. Ale na odbornější články nemám energii, takže zatím bohužel zůstanou v pořadníku (např. články o ghí nebo tibetských mísách). Nenacházím teď moc času na vaření. Jídelníček tím občas více či méně trpí, ale nechci svůj život podřizovat pouze zdravému jídlu.

Dnešní večeře - lečo variace:

Ingredience:

3 vajíčka
cuketka
jarní cibulka
mandlové tofu (dm)
směs gomasio (drcené lněné semínko, mořské řasy, mořská sůl)
koření adžika
troška oleje nebo ghí (přepuštěného másla) na restování

















pondělí 4. června 2012

JSEM ZPĚT




















Krásný den přeji!

Omlouvám se za svou nečinnost v posledních dnech. Celou mou bytost totiž pohltily závěrečné zkoušky feng shui a s nimi spojená příprava - vědomostí i projektu. Vše bylo nakonec náročnější, než jsem si myslela, podtrženo navíc nevyspáním a vůbec takovým nedobrým rozpoložením. Pátek i sobotu jsem byla jako leklá ryba - bez energie a nadšení. Svou prezentaci projektu jsem tedy nechávala na neděli doufajíc, že si odpočinu a budu svěží jako rybička. Jenže místo toho se přidala ještě nevolnost z mých dnů. Takže nic :-) Pak jsem si řekla, že prostě půjdu na řadu a nebudu už dál čekat. Vhodný okamžik jsem si nastolila :-)  A ve chvíli, kdy jsem začala mluvit, jako by se všechno tohle rozplynulo a od té doby už mi bylo dobře. Příčina tkvěla opět v hlavě řekla bych :-)
Bylo to nakonec moc fajn. Mám ze své práce dobrý pocit, těším se, co teď bude dál a jak budu pracovat na svých prvních projektech. Navíc chci pokračovat dalšími souvisejícími semináři u stejného učitele (čínský horoskop a praktický seminář feng shui). Možná i u jiných, ale to až časem. A podle finančních možností. 
Dnes zažívám takový menší smutek z toho, že už to skončilo, že se nesejdeme v tomhle (opravdu velice úžasném) složení i s našimi učiteli. Včera při odchodu jsem se s jedním z nich objala a políbila a byl to pro mne takový zážitek, že ho ještě teď rozdýchávám :-) Předal mi tolik zajímavých informací, podnětů k přemýšlení a vůbec, vychází z něj energie, kterou bych ve svém životě chtěla mít. Leží mi v hlavě myšlenka, že bych mohla začít chodit do jeho centra cvičit. Zatím tyhle úvahy nechávám zrát :-)