sobota 28. dubna 2012

TROŠKA TOHO VAŘENÍ
















Dnešní rychlo nákup. Rozhodla jsem se po dlouhé době doplnit zdravé omega tři mastné kyseliny lososem.

Losos na česneku















čtvrtek 26. dubna 2012

JÍDLO UPLYNULÝCH DNÍ

S jídlem to teď není jednoduché. Doma nemám příliš času a tak vařím jídlo, které připravím za10 minut, nebo rovnou skončím u obloženého chleba. Alespoň že si zvládám obstarat ten kváskový. 
Co mě však trápí jsou obědy - v závodní jídelně Pohoda u nás v práci (no už jen ten název!!!).


Snídaně


















Oblíbená víkendová klasika.
Kváskový žitný chléb + máslo + domácí meruňkový džem


















úterý 24. dubna 2012

24. 4. 2012

Zvláštní. Dopoledne jsem si napsala část textu o tom, jak tento týden nezačal vůbec špatně. Jak mám chuť do sousty činností, neodkládám, napadají mě věci, které chci zkusit/oprášit, těší mě jarní počasí...Že jsem včera dokonce nepodlehla své lenosti a zúčastnila se lekce jógy, i když to nakonec nebylo ono. Rýma ještě není 100% vyléčena a tak se mi v průběhu hodiny ucpával nos a trochu pobolívala hlava.
No a ejhle. Za dnešek se na mě sesypala spousta dojmů, které mi to nadšení trošku zkrouhly.

1. Šéf se po měsíci vrátil z Venezuely, kde byl na dovolené. Jeho vyprávění zážitků ve mně opět probudilo cestovatelské choutky, které si ovšem stejně budu muset z finančních důvodů nechat zajít. Zatím.
(Mimo jiné se mi při tom spouští v hlavě můj "našeptávač" - "všichni cestují, ty sedíš doma/na úřadě na zadku, měla jsi jet pracovat do zahraničí, měla bys mít víc odvahy, měla bys studovat jazyky, teď je šance, nemáš závazky, až budeš mít rodinu, nikam se nepodíváš..." atd. atd.) 
 
2. Ke konci pracovní doby se objevila řada problémů zapříčiněných mou nepozorností a přidělaly mi práci. Dobře mi tak.
 
3. Absolvovala jsem dnes svou první feng shui konzultaci a jsem hrozně zmatená. Nic dramatického se nestalo, ale nečekala jsem, že budu tak ztracená a nejistá. Nemohla jsem se vůbec soustředit a třídit důležité od nedůležitého. V praxi to bude opravdu těžké. Poradit tak, aby to k něčemu bylo a ne stylem “támhle do toho rohu si pověste zvonkohru a tadyhle do sektoru vztahů si dejte sošku se dvěma delfínky a hodně srdíček a tadyhle do sektoru peněz pár mincí...”. Brrrrrr.
 
4. Opět jsem narazila na svou neschopnost říct si o peníze za svou práci.  


 
Nyní si ordinuji už jen klid a relaxaci. Zachumlat se s knížkou do peřin a nevylézat.

Krásný večer přeji!


neděle 22. dubna 2012

VELETRHY BIOSTYL A EZOTERIKA V OBRÁZCÍCH



Stánek s kamínky působil jako magnet

Nejoblíbenější stánek - s tibetskými mísami
Čajíčky Sonnentor
Vonné tyčinky, vykuřovadla a jiné voňavé směsi
Šperky
Mandala vytvářená návštěvníky po celou dobu veletrhu
Čajový koutek

ÚLOVKY Z BIOSTYLU

Víkend jsem si nakonec hezky užila. V pátek mi tedy nebylo zrovna nejlépe. Dokonce se objevila zvýšená teplota a já si říkala, jestli se o mě nakonec nepokouší chřipka. V sobotu byl kapesník můj největší kamarád, ale i tak jsem zvládla v celku obstojně existovat a ještě si to užít. Přijela máma a v sobotu jsme se i s přítelem odebrali na Biostyl. Atmosféra opět skvělá, jen těch lidí rok od roku neustále přibývá a začíná to být poměrně vyčerpávající. Nevěděli jsme, za co utrácet dřív. Podle plánu jsme notnou chvíli strávili u stánku s tibetskými mísami a nakonec vybrali jednu z největších, která nás naprosto uchvátila. Došlo i na kamínky a nějakou kosmetiku. Trošku mě mrzí, že jsem nevěnovala větší pozornost čajům a koření, ale nevadí, to vyřeší e-shopy a jiné obchůdky s tímto sortimentem. Už nyní se těším na příště. V plánu mám tentokrát vyrazit sama. Nebudu tak muset brát na nikoho ohled a užiju si to zase trošku jiným způsobem. Např. bych ráda absolvovala více přednášek, které se nám tentokrát do programu vůbec nevešly.


A nyní úlovky, které jsme si donesli domů. 





















Zejména kančí biolovečák je výborná propagace zdravé výživy :-D (Ale je to opravdu delikatesa a jak říká s oblibou můj táta: "jednou za čas to nevadí" :-))

pátek 20. dubna 2012

MOJI POMOCNÍCI PŘI NACHLAZENÍ














 

V lahvičce je mořská voda - skvělá i jako běžná prevence a hygiena nosu. Klasickým kapkám se snažím vyhnout.

VERSATILE BLOGGER AWARD

Díky blogerce Meduňce-B, které tímto srdečně děkuji (mimojiné i za objevení sympatického blogu), jsem byla nominována na Versatile Blogger Award. Žádá se po mně prásknout na sebe sedm věcí a nominovat 15 (uf!) dalších nedávno vzniklých blogů. Podstatou je dostat nás “začátečníky” trošku do povědomí. 

Pravidla:
  • Nominovat 15 blogerů, jejichž blog vznikl relativně nedávno.
  • Informovat nominované o tom, že byli nominováni.
  • Prozradit o sobě sedm různých informací.
  • Poděkovat tomu, kdo nás nominoval.
  • Přidat ikonku Versatile Blogger Award do svého příspěvku. 













čtvrtek 19. dubna 2012

ČTVRTEČNÍ REPORT

Tento týden se nezastavím. Sešlo se mi několik setkání s lidmi a já se snažila nasoukat je do těch pár hodin po práci. Výsledek je solidní spánkový deficit. A smutně musím dodat že od včerejšího odpoledne i rýma. Vždycky mám takový intenzivní sebevědomý pocit, že mě jen tak něco neskolí. Vždyť přece žiju relativně zdravě (i když, ona ta realita přece jen není zas tak růžová). Přestanu si dávat pozor, občas si dám něco studeného, méně spím, někde prochladnu a čas od času mě pak prostě nějaký ten bacil přemůže.
Útok v podobě hektolitrů bylinkového čaje s medem, vitamínů (v mém případě osvědčený Grepofit) a dostatku tepla zahájen. Snad se mi podaří normálně fungovat i s tímto “břemenem”.
Na víkend mám totiž plány. Koná se veletrh Biostyl a ten já mám moc ráda. Je to koncentrace věcí, které mě zajímají, příjemná atmosféra, příležitost nakoupit si něco pro potěšení a třeba se i něco dozvědět na doprovodných přednáškách. Pravda - součástí je i veletrh ezoteriky. Najdete zde všechny z oboru - od kartářek až po šamany. Pro striktně racionální povahy to asi není úplně ono. Ovšem dá se zde objevit spousta zajímavého třeba o zdravém jídle, přírodní kosmetice nebo přírodním stavění.
Já si brousím zoubky na několik kosmetických kousků, možná nějaký kamínek na stůl do práce a hlavně - tibetskou misku. Už loni jsem z nich byla unešená. Od té doby, co mi paní prodavačka pomohla ji v ruce rozvibrovat, mne nadšení z nich neopustilo.

úterý 17. dubna 2012

HATHAJÓGA A RELAXACE

Včerejší jóga mě naprosto nadchla. Hodina obsahovala jak jógové prvky, kdy člověk posílil celé tělo, tak relaxační cvičení, které bylo hlavně o práci s dechem. Lektorka nám během hodiny vysvětlila spoustu věcí, byla velmi všímavá a korigovala způsob, jakým provádíme cviky. Celou hodinu jsme se nezvedli z podložky, což ale neubíralo na náročnosti. Učili jsme se, jak správně dýchat do hrudníku. Dozvěděla jsem se, že existuje břišní svalstvo (jdoucí horizontálně pod přímým a šikmým), které běžnými cviky na břicho posílit nelze. Toto má největší vliv např. na obvod pasu. Při správném provádění dechu do hrudníku, při kterém se hrudník rozšiřuje (“nezvedá”), se tyto svaly krásně posilují, bránice funguje jak má a pozitivně se při tom působí i na svaly pánevního dna.
V kombinaci s útulným podkrovním sálem a krásným mužským, který cvičil hned vedle mě, prostě perfektní zakončení dne.

Příjemné pro mne bylo i zjištění, že výdrž v pozici prkna nebo chatarangu udělám v prvních opakováních bez třesu a celkem pohodlně. To je pro mne pokrok. Snažím se denně si udělat několik pozdravů slunce nebo alespoň nějaké protahovací cviky, cviky na záda a kliky. Doufejme, že tímto sklízím první ovoce.

Ty dlouhé dny jsou báječné, co říkáte? Návraty domů z práce za světla i sluníčko ve tváři při ranní cestě tramvají jsou k nezaplacení. A dnes dokonce bez deště a bez mraků. Paráda :-)

pondělí 16. dubna 2012

FENG SHUI VÍKEND

Víkend s feng shui nezklamal. V hlavě si nesu spoustu nových podnětných taoistických myšlenek a taky obrovský chaos z nových informací a technik, které jsme se učili. Vidět svoje “spolužáky” je vlastně taky moc fajn. Jsme hodně různorodá skupina. Od mladých studentů kolem dvaceti, přes ženy kolem pětatřicítky hledající nový profesní i životní směr, až po úspěšné ženské kolem padesátky. Je pro mne příjemný pocit, že se téměř se všemi znám a s většinou si více než rozumím. Pojí nás společný zájem nejen v podobě feng shui, ale obecně vnímáme, že dnešní materiální svět nás příliš nenaplňuje a hledáme nové cestičky, alternativy. Někdo se víc zajímá o astrologii, někdo o jógu, někdo o masáže, jiný o budhismus. Je mi tam zkrátka fajn.

Dnes ráno se mi ale nedaří vykouzlit pocit dobré nálady. Včera večer jsem nemohla usnout a zhruba pět hodin spánku je na mě opravdu málo. V kombinaci s dnešním počasím je to náročně. Večer se chystám na hathajógu, které mi doufám pomůže dostat tělo po téměř jedenácti hodinách sezení trošku do normálu. Jen aby nezvítězila lenost takhle v podvečer.




pátek 13. dubna 2012

HOUBOVÁ OMÁČKA S JÁHLOVÝMI NOKY



















Nedávno jsem přemýšlela, jak zpracovat hnědé žampiony, které v poslední době ráda používám. Mají pro mne zajímavou chuť, odlišnou od klasických bílých. Jsou jemnější a smetanovější.
Počasí bylo celkem nevlídné a chladnější, takže i vlivem toho jsem měla chuť na něco hutnějšího. Napadlo mě zkusit vytvořit houbovou omáčku. Od začátku do konce jsem improvizovala, ale myslím, že to vůbec nedopadlo špatně. Moc jsme si pochutnali a toto jídlo jsem určitě nedělala naposledy.

Jako přílohu jsem zvolila jáhlové noky. Inspiraci jsem našla v kuchařce Hanky Zemanové a u mé mámy, která je vyzkoušela jako první.

středa 11. dubna 2012

PORCE BIOZELENINKY

Tak dnes jsem si konečně přivezla svou objednanou biobedýnku (tedy spíše biotašku). Což o to. Obsah je krásný, voňavý... Ale za 400,- je toho OPRAVDU málo (viz obrázek, váha cca 5 kilo). Takže v závislosti na obsahu si ji dopřeju čas od času jako příjemné zpestření a jinak zůstanu u svých klasických zdrojů potravin.
















V levém horním rožku je sazenička levandule. Listy uprostřed - medvědí česnek.

 














A toto je moje první setkání s topinamburami. Jsem zvědavá, jaký recept s nimi vymyslím.

JEDENÁCTÝ DUBEN

Začátek dnešního dne tedy stál za to. Už včerejšek byl trošku poznamenán informacemi od mých kamarádek a jejich nové práci, což mi trošku pošramotilo sebevědomí. Já hledala dlouho a marně (resp. nemám práci, jakou bych si představovala), zatímco ony, jak se zdá, našly hned a celkem bez problémů. To mne přimělo se opět zamyslet nad tím, co dělat lépe, jak na sobě pracovat a čím obohatit svůj životopis.
Ráno jsem si tento pocit neschopnosti stále nesla v sobě. Do sluchátek jsem zvolila poměrně melancholickou hudbu a místo toho, abych si vlila do žil trošku optimismu z vycházejícího sluníčka, babrala jsem se v těchto pochmurných myšlenkách. Tramvaj nakonec měla zpoždění, já přišla pozdě a v práci zjistila, že mám v tašce rozlitý svůj mrkvový salát. Takhle se vám ze shora odmění, když vysíláte “pozitivní” myšlenky :-) Poučení pro příště.
Naštěstí zprvu hrůzostrašně vypadající množství nezáživných úkolů způsobilo, že mi den utíkal rychleji a vidím za sebou odvedenou práci. I nálada je mnohem lepší. Věci nikdy nejsou tak černobílé, jak si je s oblibou vykládám. Stanovila jsem si drobné cíle, které si budu postupně plnit, a uvidíme, jak se věci vyvinou. Těším se na to.

úterý 10. dubna 2012

CHI-TONING

Dnes jsem zkusila cvičení chi-toning v Energy Studiu v Uruguayské ulici v Praze. Jedná se o cvičení někde na půli cesty mezi jógou a pilates. Kombinuje prvky z obou zmíněných stylů. Část hodiny jsme prováděly cviky ve stoje a část na zemi. Hodina byla samozřejmě zakončena protahovacím a uvolňovacím cvičením. Byla svižnější, než bývá např. powerjóga. S pilates nemám takové zkušenosti, ale to je spíš statičtejší, více orientované na jemné posilování, jestli se nepletu. Z této lekce jsem odcházela krásně rovnoměrně protažená i posílená zároveň. Rozhodně jsem zde nebyla naposledy.

Dlouhodobě pořád hledám cvičení, které mi sedne a nadchne mne natolik, že u něj vydržím. Cítím, že tohle by mohl být adept. Má to jedinou nevýhodu a tou je cena. Jinak jsem nadšená z lektorky i z prostředí. Navíc dostupnost po cestě z práce je vynikající. 

Zbývá ještě najít podobně příjemnou hodinu mé oblíbené jógy. 


Odkaz:

Máte někdo tipy na fajn cvičení v Praze? Případně tanec?

SKLÍZÍM...
















...první jarní úrodu.

pondělí 9. dubna 2012

VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ
















Prodloužený víkend za mnou. Návrat domů od rodičů je jako vždycky příjemný balzám na duši. Pokaždé je ráda vidím a těším se k nim, ale ještě raději se vracím zpátky. Moje teritorium, moje doma, kde jsme s přítelem svými pány, je k nezaplacení.
Víkend se standardně nesl ve znamení dobrého jídla a rodinných setkání. Jsem ráda, že se mi podařilo zařadit i procházky, drobné cvičení, návštěvu bazénu a také lehčí snídaně. Něčím jsem musela kompenzovat například sobotní kačenku a odpolední domácí zákusky ke kafíčku :-) Také jsem si zařídila a tentokrát si to kupodivu i užila. Nebyla jsem nervózní jako obvykle. Sice klasicky svých 11 km k babičce a zpět, ale nevadí. Jakýkoli kontakt s autem se počítá.
Dost prostoru zbylo i pro odpočinek a přemýšlení. Je načase zase zkusit posunout svoje hranice někam dál. Co takhle začít běhat? Nebo jazykový kurz? ... A ta stáž mně taky pořád vrtá v hlavě. Přeci jen, nejsem úplně tam, kde bych chtěla být. Ale předně - o víkendu mě čeká pokračování školy feng shui. A následující víkendy se také nebudu nudit.


Dnes už stihnu jen horkou sprchu a postel. A zítra s chutí do pracovního procesu.


Dobrou noc


čtvrtek 5. dubna 2012

ČAROVNÝ MLÝN

Dnes jsem na Fleru objevila krásný obchůdek s přírodními mýdly. Už si vybírám, které vyzkouším. Tedy poté, co doplní zásoby. Po zhruba týdnu fungování jsou totiž skoro všechna mýdla vyprodaná :-)





















 Obrázek vypůjčen zde: www.fler.cz/zbozi/divoka-louka-2583944



středa 4. dubna 2012

BIOBEDÝNKA

Dnes jsem vytvořila svou první objednávku na biobedýnku. Dlouho jsem vyčkávala, zejména kvůli ceně. Nedělá mi moc velký problém dát víc peněz za jídlo, ale má to svoje hranice. A ty biopotraviny často převyšují dost značně. Nyní jsem se přeci jen rozhoupala, jelikož jsem z výběru v supermarketu už zoufalá a navíc se začíná v sortimentu objevovat první jarní zelenina a třeba i kopřivy, co je skvělé. Navíc si ji pohodlně vyzvednu po cestě z práce a nebudu muset platit za dovoz. Jen teď budu mít docela nabitý rozvrh, tak jsem na sebe zvedává, jak zvládnu zpracovávat suroviny včas.

Co plánujete na Velikonoce? My jsme chtěli konečně po dlouhé době vycestovat za hranice, ale zdravotní stav našich spolucestovatelů to bohužel nedovoluje. Takže místo toho se Velikonoce ponesou v tradičnějším duchu - rodinná setkání, nějaká ta oslava narozenin a možná výlet (když počasí dovolí). Jinými slovy - relax a dostatek dobrého jídla, takže se těším!

ZAMYŠLENÍ

Tento týden pro mě nezačal úplně optimisticky, přestože pro to nebyl žádný důvod. Pondělek se nesl v duchu “den blbec” - lidé kladli nevhodné otázky, na které jsem neznala odpověď, cítila jsem se pod psa, nic mě nebavilo a čas se vlekl. Úterý bylo o kapku lepší a dnes se to i vlivem sluníčka venku snad úplně vyladilo. Zvláštní, jak některé dny člověku prostě nesednou.
Někdy mi připadá, že každý den vstává z postele trochu jiná bytost, která vnímá sebe sama odlišným způsobem: sebevědomá/nesebevědomá, úspěšná/neúspěšná, krásná/škaredá, pracovitá/líná. Já vlastně vůbec nevím, jaká jsem. Chtěla bych někdy dosáhnout jakési vyrovnanosti, kdy budu sama sebe znát, budu si jistá svými vlastnostmi a schopnostmi a neovlivní mě vnější okolnosti. Resp. neovlivní mě v mém názoru na sebe sama. Bude jedno, jestli mne někdo pochválí, nebo jestli se někde ztrapním. Stále budu mít stejné jistoty o sobě samé a svůj vnitřní klid, kterým nic neotřese. Zkrátka zdravé sebevědomí, které se nemění vlivem toho, co kdo řekl, nebo co se přihodilo. Do té doby však ještě nějaký ten čas uplyne. A v tom čase musím věnovat energii sama sobě, proniknout do hlubších vrstev a odstranit to, co působí potíže. Věřím, že jednou tento stav nastane.