středa 29. února 2012

DEVĚTADVACÁTÉHO ÚNORA

Vše mě bolí. Je opravdu na čase, aby se cvičení stalo pravidelnou součástí mého denního režimu. Včera jsem si vyhradila čas a oprášila některé posilovací cviky, které jsem dřív občas prováděla a dnes se nestačím divit :-) (a co teprve zítra!)  Moje posilovací cvičení se za poslední roky omezilo na zápěstí svírající počítačovou myš. Jak smutné...Pravda, jsem zvyklá se alespoň pravidelně protahovat a někdy zařadit zdravotní cvičení na záda. Ale i tak, bída!
Jsem opravdu velmistr ve výmluvách, proč si nevyhradit čas na nějaké pravidelné veřejné cvičení. Moc mne baví jóga. Ale! Žádná z lekcí mi hezky nenavazuje na pracovní dobu a když už navazuje, nelíbí se mi. A je to drahé. Případně bych musela někam dojet a vzhledem ke každodennímu cestování do práce (2 x 1 hod)...To raději dojedu domů a jen tak si v klidu existuju. Pravda, většinou opět u počítače. Táááákže, zařadím alespoň cvičení domácí. Jelikož je mi to vlastně nejpříjemnější. Sestavím si ho naprosto spontánně podle nálady, pustím si hudbu kterou chci a užiju si to po svém. Po tom včerejším se cítím nadmíru dobře...

JARO Z POHLEDU ČÍNSKÉ MEDICÍNY

Jaro je období symbolizující začátek, zrod, rychlý růst a vývoj, plánovaní apod. V tomto období je dobré se zbavovat starých věcí. Měli bychom být tělesně i duševně nezatížení.
Jarnímu období přísluší dle čínské filosofie prvek dřeva a k němu přináleží orgány játra a žlučník. To znamená, že jsou tyto orgány v období jara citlivé a měli bychom je posilovat. Projevem zdravé kondice jater a žlučníku je tvůrčí energie, spontánnost a kreativita, Když je tato energie v nerovnováze, z tvůrčí síly se stává vztek a agresivita. Povaha člověka se zdravými játry je klidná a vyrovnaná, zbavená nervozity, stresu a zbytečného napětí. První známka vyvedení z rovnováhy je vždy emoce hněvu a s ní související pocit frustrace, agresivity, netrpělivosti, stresu, neovládání se, arogance a umíněnost. Pokud tyto emoce nejsou ventilovány, vyvolají po určitém čase deprese nebo bezdůvodnou agresivitu.
Játra "kontrolují" oči, svalový tonus, šlachy a nehty. Jsou také do značné míry zodpovědné za kvalitu krve a řídí menstruaci.
Znakem, že játra nejsou úplně fit může být např. lámavost nehtů, suchost kůže, svalové křeče, alergické projevy jako senná rýma atd.
Lidé se slabým žlučníkem špatně snáší tučná jídla a kávu, akutní blokádu vyvolá kombinace tučného a sladkého.
Nerovnováhou se myslí energetická disbalance, která vůbec nemusí být zobrazena při běžných lékařských testech. Čínská medicína pracuje s pojetím energie CHI (či), která proudí v těle v energetických drahách - meridiánech (můžete znát např. z akupunktury). Energetická nerovnováha je tím prvním, co se v těle děje. Z této nerovnováhy pak teprve vznikají problémy v tělesné rovině. Čínský lékař však tuto nesrovnalost v energetické rovině dokáže rozpoznat, léčit a zamezit tak přechodu problému do roviny tělesné.

pondělí 27. února 2012

JARNÍ

Jarní energie cítím už tak 14 dní. Jiný vzduch, vítr, slunce, dramatické mraky, ptačí zpěv. Mám přívaly energie, které jsou střídány totální leností, apatií a pocitem "není mi dobře" (zřejmě počínající jarní únava?), ale nejvíce se to projevuje v touze uklízet, zbavovat se starého, čistit, větrat, navoňávat. Vnášet do života nové věci a události. Třídit si, dělat pořádky, zjednodušovat, odškrtávat hotové a těšit se na stále teplejší dny. To mě na jaru hodně baví, že po něm následuje léto. Mám moc ráda i babí léto a podzim, ale přeci jen zima pro mě není tak plná optimismu a příjemností jako léto. I když všechny ty kvality mají něco do sebe a člověk je potřebuje, aby dostatečně prožil a ocenil ty druhé.

JÍDELNÍČEK

Snídaně:
Instantní rýžovo-pohanková kaše z rýžového mléka s vlašskými ořechy, dýňovými semínky, slunečnicovými semínky, lžičkou kakaa, kokosem, černým sezamem, a lžičkou dýňového oleje

Svačina I:
Kiwi, mangovo-jablečné pyré (nedoslazované, v podstatě jako dětská výživa)

Oběd: (bohužel jídelna)
Bramborová polévka
Kuskus s kuřecím masem a zeleninou, nakládaná červená řepa

Svačina II:
Několik špaldových sušenek s ovesnými vločkami a vlašskými ořechy

Svačina III:
Salát z biomrkve a biojablka, trocha citronu, vody a lžička dýňového oleje (vynikající!!!)

Večeře:
Avokádo, zelná polévka, 2 krajíčky žitného kváskového chleba s kozím sýrem

neděle 26. února 2012

ZELNÁ POLÉVKA S UZENÝM TEMPEHEM

Ingredience:

červené zelí (menší hlávka) - může být i méně, toto je na celkem velké množství polévky, cca 4l
cibule
necelá 1/2 uzeného tempehu
bobkový list - 2 lístky
nové koření - cca 6 bobulek
drcený kmín - 1 lžička
1 lžička misa
sojová omáčka Tamari
sůl
čerstvý nebo sušený kopr
















Zelí si nakrájíme dle libosti, dáme do vody, přidáme koření (bobkový list, nové koření a kmín), přivedeme k varu a tak 10 minut vaříme. Poté přidáme nakrájenou cibuli, sůl, případně polévkové koření (já používám například Solčanku) a vaříme dalších deset minut. Nakonec přidáme miso a tempeh. Provaříme ještě tak 5 minut. Po uvaření přidáme kopr a dochutíme sojovou omáčkou. Možno přidat také lžíci např. olivového nebo jiného za studena lisovaného oleje (až polévka trošku vychladne).

Čas uvádím odhadem. Možná by mohl být kratší. Je lepší kontrolovat, jestli už je zelí dostatečně měkké a řídit se tím.

sobota 25. února 2012

SAHARA DINNER

Dnes jsem navštívila krásnou restauraci a kavárnu Sahara na náměstí Míru v Praze. Pokud jste milovníky interiérového designu zejména s elegantními prvky orientu, tohle stojí za to poznat. Cenová kategorie to není nejvlídnější, ale pro jednou se dá přivřít oko.











Malá ochutnávka interiéru


Jinak mám dnes ze sebe dobrý pocit. Ten vlastně začal už včera úžasným nákupem biozeleniny v Tesku, pokračoval výbornou večeří tvořenou žitným kváskovým chlebem s kozím sýrem a salátkem z baby listové směsi (završenou sklenkou červeného, vlastně několika sklenkami...). Večer jsem ještě stihla z předem namočené cizrny uklohnit humus, který mám připravený v lednici na následující dny. Dnes jsem posnídala celozrnné koláčky (jablko, mák) s puerhem a na oběd udělala zelnou polévku s uzeným tempehem a vegetariánské sushi s tempehem a avokádem. Božské. Na večeři jsem měla černé olivy plněné kozím sýrem v jakémsi těstíčku. To mě nějak zvlášť nenadchlo. Ale obecně mám vždy skvělý pocit, když se mi daří jíst zdravé věci a ještě si báječně pochutnat.

UVÍTACÍ

Dnes tedy konečně padlo rozhodnutí, které ve mně nějakou dobu zrálo.
Rozhodnutí vytvoření prostoru pro můj myšlenkový balast v psané formě. Někdy možná odbornější, někdy jen trocha toho ženského tlachání :-)

Jsem architektka. Mám ráda přirozenost a rovnováhu...Miluju jídlo, kvalitní krásné věci, cestovaní, přátele, dobrý seriál s dobrým červeným s nohama nahoře, pocit, že mě baví život...Trochu propadám biofilosofii, někdy se pozastavuji nad současným světem a snažím dopátrat té nejlepší cesty, po které jít. 

Psát budu nejspíš hodně o zdravé výživě (zvažuji jestli vůbec užít tento termín, ale o jídle to bude hodně :-)) Občas se zřejmě budu dotýkat i dalších oblastí života, které mě zajímají a baví. 

Přeji příjemné spočinutí.

Vaše bioarchitektka