neděle 17. června 2012

ZELENINA V HLAVNÍ ROLI

Tento týden mi přišla další farmářská bedýnka. Přiznám se, že ještě zdaleka nemám zpracovaný obsah té předešlé, takže se musím činit. Mám totiž na čtvrtek objednanou další a pak už to opravdu nebude kam dávat :-) 
















Už jsou rané brambory, mňam!


Ve zpracování jsem hodně konzervativní. Když nemám moc času, na veškerou originalitu rezignuji a dávám přednost jednoduché přirozené úpravě. Rozhodla jsem se více zařadit zeleninové polévky, nejlépe s misem. Je to velice výživná věc, která působí v těle zásaditě, a to je v dnešní době velmi důležité. Převážná většina jídla, které obvykle konzumujeme, je totiž kyselinotvorná (maso, mouka, cukr, alkohol, káva). Tepelně upravená zelenina je pro tělo mnohem lépe stravitelná, než syrová (zvláště některé druhy mohou být hodně problematické). Takže takováto polévka vevnitř přímo "hladí".

















Oběd

Od babičky jsem si dovezla skvělý čerstvý špenát. Ten stačí na chvilinku (3 min.) povařit v osolené vodě a pak orestovat na česneku a přidat trošku másla. Je to delikatesa, která se hodí jako příloha ke spoustě věcem. Např. k rybám. S mraženou hmotou z obchodů to nemá nic společného.
















Na oběd jsem si včera udělala vaječnou omeletu s ořechovým tofu, mozzarelou a česnekem (mňam!), šťouchané brambory s pažitkou (i se slupkou) a zmiňovaný špenát.


Večeře
















Z minulého týdne - žitný kváskový chleba s česnekovým kozím sýrem a pažitkou. K tomu zeleninka a kousky vynikajícího ovčího sýra s provensálským kořením. Úlovek z jednoho bioochůdku ve Strašnicích.















A další obměna - žitný kváskový chleba s máslem a česnekem (doporučuji konzumovat s partnerem, jinak tomu druhému způsobíte čiré peklo :-)). K tomu hodně zeleninky, zbytek omelety od oběda a ovčí sýr.


Ještě tradiční dokumentace mých nakupovacích orgií:


















Vyzkoušela jsem celozrnnou vánočku (skvělá) a plněné buchty (náplně mě nenadchly, možná snad jen tvarohové - má dávná láska) 
Premiéru má natto miso, které už čeká, až ho vyzkouším. Je to opět výživná bomba. Je krátkodobě fermentované, obsahuje ječmen a na rozdíl od klasického musí být pořád v chladu (musím ale ještě podrobněji zjistit rozdíly oproti klasickému misu). Na chuť těchto kvašených výrobků si člověk musí zvyknout. Mají specifický pach, takže na začátku je těžké uvěřit, že je to k jídlu.

Mým novým objevem jsou tyto tyčinky, vyrobené z ovoce a ořechů. Jedná se o raw jídlo (zpracované šetrně kvůli zachování živin, bez tepelných úprav, ořechy nepražené) a musím říct, že tak kvalitní tyčinky jsem ještě nejedla. Podobné jsou možná jen ovocné tyčinky z DM (ty mezi dvěma plátky oplatky). Vyzkoušela jsem zatím fíkovou s mandlemi a kakaovou s kešu. Těším se na další - višňovou a kokosovou. Stojí kolem třiceti korun (bohužel, za kvalitu se platí), ale stojí to za to. K sehnání jsou v obchodech se zdravou výživou. Já je objevila v obchoďáku (v patře s restauracemi), když jsem hledala něco na svačinu. Zastavila jsem se u fresh džusů a tohle měli na pultě.
















Krásný zbytek víkendu! Mě dnes čeká dávka Cimrmanovského humoru na Žižkově...

4 komentáře:

  1. Nalákala jsi mě na tu miso pastu, příště po ní mrknu. Ty tyčinky si dáváš třeba ke svačině? A zasytí to člověka dostatečně, nebo ještě přihodíš nějaké ovoce? Miluju tvoje fotky nákupů a plných talířů! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, tyčinky jím ke svačině. Dle mého názoru zasytí hodně, protože jsou nešizené. Mají 47 g, nutriční hodnoty (višňová varianta): 171 Kcal v 1 tyčince, bílkoviny 4,2, tuky 8,2 g, sacharidy 19,9 g, vláknina 3,2 g. Obsah: datle, sušené třešně (25%), raw kešu oříšky, mandle. Je to stoprocentně veganské, bez přídavku cukru. Já čerstvé ovoce s ničím nekombinuju, to spíš dám svačiny dvě :-) Ale jinak myslím, že k větší svačině by to doplnit chtělo.
      Miso je určitě super věc. Jen upozorňuju, že chutná i voní opravdu nestandardně a chce to si na něj zvyknout. Já si k němu nacházela cestu dlouho...

      Vymazat
  2. Luci, a myslíš, že bys mohla přidat nějaký recept na pokrm s misem? Asi bych ho chtěla vyzkoušet, byť jsem na něj zatím nenarazila, stejně jako na tempeh :-/ Asi hledám špatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ef, určitě je najdeš v každé "zdravé výživě". Klidně se na to poptej u prodávajících, dost často Ti ledacos dovysvětlí nebo poradí. Miso je taková hnědá (docela nevzhledná) pasta, takže jde snadno přehlédnout :-)Jinak co se týče receptů, vlastně ani já sama nejsem příliš kreativní, co se týče použití misa nebo tempehu. Miso jednoduše přidávám do polévek. Je to podle mě opravdu nejlepší způsob. Když už je polévka skoro hotová, přidáš miso, necháš projít varem (teplem se aktivují enzymy, navíc klasické miso potřebuje trošku pomoct s rozpuštěním) a je hotovo. Jen je třeba si zvyknout na chuť, která pro nás není obvyklá. A s tempehem mám jeden nejoblíbenější recept a tím je sushi. Dosáhneš tak veganské alternativy a je to fakt dobrota. Jinak jde použít podobně jako tofu - za studena i za tepla, třeba do zeleninových směsí, rizota, salátů, polévek (tam se trošku "vyluhuje" chuť). Chuťově je určitě zajímavější ten uzený tempeh. Pokud narazím na nějaké zajímavé recepty, určitě dám vědět ;-)

      Vymazat