pondělí 21. května 2012

LEHKÉ VÍKENDOVÉ OBĚDY


Cizrna na cibulce s rajčaty




















Ingredience:

cizrna (namočená přes noc)
2 cibule
jarní cibulka
rajče
hladká petrželka
česnek
koření adžika
sůl
citron
menší brambora





 















Cizrnu dáme vařit dle návodu (já vařila v nesolené vodě cca 45 minut), je na vás, jak ji chcete měkkou. Mírným rozvařením luštěnin nikdy nic nezkazíte, naopak se zlepší jejich stravitelnost. Sůl prodlužuje dobu varu, takže solit buď ke konci vaření, nebo až v další úpravě. Vodu z uvařené cizrny jsem si uschovala na podlévání, bylo mi líto ji vylít. Na pánvi jsem si orestovala cibuli na ghí (přepuštěném másle), přidala cizrnu, adžiku, petrželku, česnek a jemné podlila. Chvíli necháme probublávat, aby se chutě prolnuly. Pro zahuštění směsi dovnitř najemno nastrouháme jednu menší bramboru. Necháme zhruba 10 minut vařit. Na konec přidáme na hrubo nakrájené rajče (pokud má tvrdou slupku, tak oloupané) a jarní cibulku. Těm bychom měli nechat min. dalších 5 minut. Pro výraznější chuť jsem přidala ještě trošku šťávy z citronu.

Jako přílohu jsem zvolila šťouchané brambory s pažitkou. Kombinace to byla výborná. Ale myslím, že by se hodilo ledacos - rýže, pohanka, kuskus...

Díky použití cibule a česneku byla chuť výsledného pokrmu hodně aromatická, což mám ráda. Navíc podtrženo pikantnějším rajčetem a citronem. Mňam! Určitě udělám znovu.



Polévka z červené čočky s kokosem a bazalkou

Tohle je hodně velký experiment, kterým jsem se snažila napodobit polévku z restaurace Lehká hlava, kde mě naprosto uchvátila. Myslím, že výsledek byl úplně jiný, ale i tak zajímavý. 















Díky použití neloupané čočky je polévka zabarvená více do hněda.



Ingredience:

neloupaná červená čočka (může být i loupaná, tu nenamáčíme) - namočená min 2 hodiny
mrkev
kokos
rýžové mléko 
muškátový květ
bazalka
polévkové koření
sůl
sojová omáčka (např. Tamari)

Do hrnce s vodou dáme vařit čočku, po zhruba 15 minutách přidáme strouhanou mrkev, ochutíme polévkovým kořením a vaříme do změknutí. Poté přilijeme do polévky rýžové mléko. Množství záleží na nás. Čím více, tím je polévka jemnější, sladší a řekla bych zajímavější. Doporučuji nešetřit. Klidně dát na začátku méně vody. Spolu s rýžovým mlékem přidáme špetku mletého muškátového květu. Provaříme. Na závěr rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte dle svých představ sojovou omáčkou a posypte na jemno nakrájenou bazalkou.



Mungo fazolky na kari s kedlubnou























Ingredience:

mungo fazolky namočené přes noc
1 kedlubna
cibule
kari
sůl

Fazolky uvaříme (vždycky kouknu na obal protože, si ty poměry a doby stejně nepamatuju :-)) až jsou trošku rozvařené. Na pánvičce si opět orestujeme cibulku, přidáme nastrouhanou kedlubnu a koření a necháme chvilku restovat. Poté podlijeme, přidáme fazolky, dochutíme a necháme provařit, dokud kedluben nezměkne (cca 10 minut). Přílohu nechám na vás. Já si tentokrát vystačila bez ní.

1 komentář:

  1. Už jsem si dala na bloglovinu like, hlavně na tu cizrnu mám chuť obrovskou :)

    OdpovědětVymazat