čtvrtek 15. března 2012

OČISTA PROSTORU


Prostor ve kterém žijeme má větší význam, než bychom si mysleli. Jaro je období, které typem své energie podporuje začátky, nové věci, nápady, očistu, zbavování se starého apod. Pokud ji tedy využijeme ve svůj prospěch, může nám velice pomoci. Prostor, ve kterém se pohybujeme by nás měl pomáhat. Měl by utvářet podmínky, které maximálně podpoří činnost, ke které je určen. Ať už je to odpočinek, práce, tvorba, vaření, společenské setkávání nebo jiné. Každá z těchto náplní má svá specifika a tím i jiné požadavky na prostor. Ale o tom až jindy. Jsou věci, které by měl splňovat každý prostor, abychom se v něm cítili dobře.

Bezpečí - opora (nejsem v pozoru, mám přehled, nic mi nehrozí)
Zdravé prostředí - kvalita vzduchu, materiály, dotykové vlastnosti povrchů, akustika, apod.
Správné proudění energie - hodně obecný pojem, do kterého se dá zahrnout vše;
ovlivněno tvary, materiály, barvami, ale i funkčnost apod. (dalo by se říci, že prostor, ve kterém proudí energie správně vnímáme intuitivně velice dobře, je bezpečný, harmonický, všechny kvality jsou v rovnováze)


Po delší době svůj životní prostor přestáváme vnímat objektivně. Spoustu věcí “nevidíme”, přestože je míjíme každý den. Proto doporučuji si s příchodem jara pomalu projít svůj byt/dům/pokoj a vědomě ho pozorovat. Nechat na sebe působit každý detail a zhodnotit ho. Mám svůj význam? Líbí se mi? Je mi příjemný? Potřebuji ho? K čemu je dobrý? Změnil by se tento pokoj, kdyby tady nebyl? Atd. Cílem je z prostoru odstranit věci, které pro Vás nemají užitek. Třeba už nefungují, nepotřebujete je, vlastně se Vám ani nelíbí. V takovém případě prostor zatěžují (více či méně samozřejmě, v závislosti na své povaze, velikosti a významu) a jsou zdrojem stagnující energie. Řečeno symbolicky - tato energie je hnilobná, nehýbe se, zabraňuje nám přirozeně se posouvat dál. Čím více máme prostor zanesený tímto typem věcí, tím více stojíme namístě. Jsme zatěžkáni minulostí, velmi problematicky přijímáme do života nové zkušenosti, lpíme na věcech, jsme konzervativní a často máme strach. Dalo by se říct, že prostor nám velice dobře ukazuje, co se děje v naší hlavě a v našem životě. Prostřednictvím prostoru máme také možnost na tyto věci působit. Je tedy dobré prostor očišťovat od věcí, které už mi posloužily a pustit je dál. Tím dostanou prostor věci nové (hmotné i nehmotné). A my se můžeme zhluboka nadechnout a přivítat je. 
S touto očistou, při které se věcí zbavujeme, samozřejmě souvisí i očista v klasickém slova smyslu. Takový pořádný jarní úklid spojený s urovnáním některých skříní, poliček, zásuvek, komory či pracovního stolu dokáže velké věci. Pokud se Vám do něčeho takového nechce, stačí začínat v menších měřítcích. Třeba si uklidit zásuvku, či kabelku (také báječná věc! :-)).

Pokud si u některých věcí nejste jisti, jestli je ještě někdy budete potřebovat, dejte je do pytle nebo krabice a 6 měsíců schovejte. Pokud si na ně za tu dobu ani nevzpomenete, můžete je z klidem poslat dál.

Takovou radikálnější očistou projde byt, který momentálně obývám. Menší revize dělám pořád. Ale teď nám budou měnit okna a tak se dost věcí pohne z místa. Těším se na to, přestože budu muset asi hodně uklízet a nemám na to čas :-) Znovu se zamyslím, jestli je vše správě uspořádáno, něco už dám pryč a provedu pár změn.  

Krásné jaro,

Vaše Bioarchitektka

2 komentáře:

  1. Nevím, jak je to možné, ale miluji jarní úklidy (a nejenom jarní), přerovnávání a reorganizaci svých obytných prostor. Ten pocit, že je pak najednou vše alespoň na chvíli čisté, uspořádané a nabyté novou energií, je k nezaplacení. Tak přeju příjemné jarní energetizování! :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je přesně ono, prostor = hlava, čili když je čistý prostor, je čistá hlava :-)

    OdpovědětVymazat